Shrek Třetí

22. červen 2007

Nad královstvím Za sedmero horami se stahují temná mračna a o moc lépe to nevypadá ani se Shrekovým osobním životem. Princ Jasoň se rozhodl získat, co mu právem patří, a dobýt království silou svých vojsk a leskem svého úsměvu. A Shrek se bude muset vypořádat i s úkolem mnohem obtížnějším než jsou nepřátelské šiky. S tím, že z něj bude táta. UVNITŘ TRAILER!

Shrek by se měl dobře. Měl by se dobře, pokud by mohl být v klidu, tichu a puchu své bažiny společně s milovanou Fionou, jenže starý král žabák ochořel a Shrek s Fionou musí plnit státnické i společenské povinnosti. Jediná věc, kterou může zlobr nenávidět víc než uklizenou místnost plnou svěžího průvanu, je neutuchající nuda banketů, pasování na rytíře a křty přírůstků do královské flotily. V podhradí se zatím princ Jasoň užírá nenávistí, spřádá plány na pomstu, ale co je zdaleka nejhorší, hraje hlavní roli v ochotnickém představení dramatu, které sám napsal.

Když už se zdá, že hůř být nemůže, náš velký zelený přítel je odhodlán praštit s napudrovanou parukou, sebrat Fionu a možná oslíka (který si pořídil s dračicí pětici čiperných potomků) a urychleně zamířit k milovanému močálu, tak král nečekaně skoná. Hora povinností se děsivou rychlostí řítí na Shrekova bedra a jedinou možností, jak se jim vyhnout, je vypravit se na dlouhou cestu s nejistým výsledkem a najít jediného dalšího možného následníka trůnu Artieho Pendragorna. Nestačí ho však jen najít, ale bude nutné ho i přesvědčit o tom, že kralování je úžasná psina a on je na to ten jediný správný kandidát.

Shrek 3

Zelený zlobr Shrek býval kdysi animovaným antihrdinou, zábavným chlapíkem, který měl styl a šťávu. Rodinný život a civilizace však obrousily jeho hrany a už s ním není zdaleka taková zábava jako dřív. Tým scenáristů překvapivě zplodil vyváženější příběh než se podařilo u druhého dílu. Jeho předností je jednoduchá přímočará zápletka s minimálním množstvím odboček. To je však bohužel asi jediná věc, která se na scénáři dá pochválit. Gagů, situačního humoru a vtipných hlášek výrazně ubylo. A zdětinštěly. Postavy, které byly dříve nositeli zábavy a akce, se v tom tentokrát plácají jako ryba v blátivé louži, kdyby nebylo výměny těl oslíka a kocoura v botách, skoro by se nebylo čemu smát. Shrek se za celý film vypořádá pouze s jedním problémem (se svým otcovstvím), ze všech ostatních ho někdo vytáhne.

Shrek 3

Do oblíbené animákovské série se zkrátka a dobře zákeřně vplížil hollywoodský filmový zabiják číslo jedna - klišé. A jakoby to samo o sobě nestačilo, vytáhnul do boje se svými nejúčinnějšími zbraněmi. Ruku v ruce s happyendem kráčí týmová práce, obraz šťastné rodinky, která se svorně přenese přes všechny překážky, a zodpovědnost, před níž se neutíká. Na zmíněných hodnotách určitě není nic špatného, jen se při jejich adoraci málokterý scenárista vyhne patosu a příliš explicitnímu podání.

Shrek 3

Animace i 3D modely jsou bez diskuze na velmi vysoké úrovni, ale to byly už v předchozím dílu a popravdě řečeno, příliš nového toho neuvidíme. Snad jen Jasoňovy vlasy se ve větru lesknou a vlní ještě přirozeněji a na scénce s umírajícím králem žabákem se vyřádil nějaký animátor s pozoruhodně morbidním smyslem pro humor.

Shrek 3

Shrek Třetí je mnohem víc pro děti než jeho dva předchůdci, výchovný podtón a snaha jít dobrým příkladem jsou mnohem zřetelnější, jednodušší je i humor. Dospělý divák si však tentokrát příliš na své nepřijde, a přestože dětem jejich zábavu rozhodně přeji, musím konstatovat, že už to není zdaleka taková zábava jako dřív.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Shrek Třetí (Shrek the Third) animovaný / komedie / rodinný / fantasy, USA, 2007

Režie: Chris Miller, Raman Hui, scénář: Jeffrey Price, Peter S. Seaman, Andrew Adamson, produkce: Andrew Adamson, Denise Nolan Cascino, Aron Warner, John H. Williams, střih: Michael Andrews, Joyce Arrastia, hudba: Harry Gregson-Williams

Hrají: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, John Cleese, Justin Timberlake, Julie Andrews, Rupert Everett, Eric Idle, John Krasinski, Ian McShane, Conrad Vernon

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.