Sejmi je všechny

7. prosinec 2007

Seznam věcí, které nemá rád, by vystačil na 5 dílů Ottova naučného slovníku. Seznam věcí, které dokonale ovládá, čítá dvě položky - má neuvěřitelný talent na zabíjení a sypání cynických hlášek. Dejte mu do ruky nemluvně a jako společnici pohlednou prostitutku a máte dokonalý námět na film, alespoň podle autorů filmu Sejmi je všechny. UVNITŘ TRAILER!

Pan Smith (neplést s panem Smithem z Pana a paní Smithových) je tichý samotář, typ člověka, zvyklého starat se jen o sebe a spoléhat pouze na vlastní síly. Nedostaneme však šanci meditovat nad jeho osobností. Hned v několika prvních okénkách filmu spěchá zachránit těhotnou ženu, pronásledovanou neuvěřitelně početným a vyzbrojeným komandem zabijáků. Od toho okamžiku už se nezastaví, zběsilou střílečku v tovární hale korunuje porod, při němž pan Smith přestřelí pupeční šňůru nemluvněte a stejnou kulkou samozřejmě oddělá dalšího z nabíhajících protivníků, následujíc heslo "Škoda rány, která padne vedle." Film nabírá na obrátkách, hnán kupředu zběsilou touhou šokovat. Snahou je vyvolat tabuizovaný smích, který však slouží spíš k degradaci hodnot a zesměšnění, je necitelný k lítosti a utrpení, prostě je ignoruje a tváří se, jako by co nejkurióznější způsob, jak někoho zabít, byl zajímavý a k popukání. Proto hlavní hrdina každou chvíli někoho odrovná vražením mrkve do oka (mrkve má neustále plné kapsy a chroupe ji v jakékoli myslitelné i nemyslitelné situaci), zastřelí chlápka zbraní zabezpečenou snímačem otisku prstů, takže majiteli usekne ruku, postřílí komando speciální jednotky v průběhu soulože se svou vnadnou společnicí, komentujíc to dvojsmyslnou hláškou o dobře vystřílené hlavni.

Účinkování nemluvněte v akčním filmu dává režisérovi možnost odlehčit násilné pasáže a ukázat hlavního hrdinu jako člověka, který sice sem tam někoho oddělá, ale má rád děti, a proto to v zásadě nemůže být špatný člověk. V tomto případě tomu tak není, děcko je sprostě využito jako pouhá rekvizita, jako křišťálová sklenička v rukou žongléra, která donutí diváka trnout, zda se ta křehká krása nepromění v hromádku střepů. Pan Smith s kojencem skáče, běhá, slaňuje, sbírá ho z asfaltu (vykloněn z rychle jedoucího auta) a uspává ho hlasitým pouštěním tvrdého metalu.

Sejmi je všechny

Celková zápletka je natolik zoufalá, že ji snad ani nemá cenu zmiňovat, točí se okolo výrobců zbraní, konspirace s vysokými politickými místy a chovnou stanicí nemluvňat pro prezidentského kandidáta trpícího leukémií. Dost by mě zajímalo, čím se Michael Davis sjel, když psal scénář. Použitá látka rozhodně nepřispívá logice příběhu ani konstruktivně-kreativnímu myšlení. O absenci vkusu nebo i minimálního množství morálky svědčí nejlépe scéna, ve které hlavní záporňák Hertz (Paul Giamatti) sedí na zadním sedadle auta vedle zastřelené matky, jejíž šaty při honičce poněkud utrpěly, vilným pohledem přejíždí očima po jejím těle, aby to nakonec glosoval: "Hmm, hezký kozy." Pokud bylo Davisovým záměrem strhat stupnice filmového cynismu, pokorně se mu omlouvám. Z jeho režie čpí úporná snaha povýšit střílečku na umění, na určitý druh baletu ve stylu Johna Woo, schází mu však lehkost, patřičný nadhled i cit pro nalézání estetična tam, kde ho jiní nehledají.

Sejmi je všechny

Herecké výkony se příliš hodnotit nedají. Jednotlivé postavy jsou typizované a jejich osobnosti jsou tudíž zredukované na minimum, svůj účel však splňují. Clive Owen je patřičně drsný morous, Monica Bellucci je pohledná a hlavně prsatá a Paul Giamatti je slizoun k pohledání, záporný každým coulem. Kromě této ústřední trojice jsou všichni ostatní v zásadě kompars, ženské mají za úkol ječet a ukazovat vnady a chlapi si mají nechávat po desítkách nakopávat zadky od hlavního hrdiny. Nutno říci, že zástupci obou pohlaví zvládli tyto herecké oříšky přímo bravurně.

Sejmi je všechny

Sejmi je všechny je zbytečný film natočený bez vkusu, nadhledu, myšlenky i poselství. Řemeslná zručnost kameramana i střihače vyznívá do ztracena a Michaela Davise by do budoucna měli pouštět výhradně k reklamám.

Sejmi je všechny

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Warner Bros.

Sejmi je všechny (Shoot ´Em Up) akční / thriller / krimi, USA, 2007

Režie: Michael Davis, scénář: Michael Davis, produkce: Rick Benattar, Susan Montford, Don Murphy, kamera: Peter Pau, střih: Peter Amundson, hudba: Paul Haslinger

Hrají: Clive Owen (Smith), Paul Giamatti (Hertz), Monica Bellucci (Donna Quintano), Stephen McHattie (Hammerson), Daniel Pilon (senátor Rutledge) Greg Bryk (Lone Man)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.