Sedmé nebe s Ninou Marinovou. Cover nebo originál?

23. říjen 2022

Dnešní díl Sedmého nebe bude věnován coververzím. A to nejen zajímavým coverům známých písniček, ale i originálům, jejichž coververze se staly tak známé, že jste možná ani netušili, že to jsou coververze.

Jako první uslyšíte písničku, která spadá do obou těchto kategorií. Když holandská kapela Shocking Blue vydala v létě 1969 singl Venus, stala se tato písnička okamžitým hitem ve vícero zemích a přinesla kapele popularitu nejen v Evropě ale i v U.S.A. O téměř dvacet let později zopakovala tento úspěch dívčí anglická kapela Bananarama. Písničku vydaly v roce 1986 na svém třetím albu a světu div se, písnička jim přinesla mezinárodní úspěch.

Taky si pustíme kapelu Pomplamoose, jejíž srdce tvoří manželské duo Nataly Dawn a Jack Conte. Svojí úspěšnou kariéru postavili především na nahrávání živých videí různých coververzí. Kromě toho, že natočili více než 100 různých coverů, točí i zajímavé mash-upy.

Na konci 60. let měl rodák z Olomouce Jaromír Löffler slušně rozjetou kariéru. Následně se mu podařilo emigrovat, věnoval se různým profesím a na jeho hudbu se na dlouhou dobu zapomnělo. Po dlouhých letech natočil tento pán s nezaměnitelným hlasem desku, která vyjde u vydavatelství Memory Records Prague v prosinci. Na něm se nachází cover písně Sixta Rodrigueze, známého díky dokumentu Searching for Sugarman. Že v něčem je příběh těchto pánů podobný? Možná i proto Sixto neměl nic proti poskytnutí práv k pořízení české verze.

Spustit audio