Sedmé nebe s Načevou: Philipp Schenker a jeho cesta od grafického designu k ekoaktivismu

23. září 2019

Hostem Sedmého nebe s Monikou Načevou byl tentokrát původem švýcarský herec a hudebník Philipp Schenker. Povídali si mimo jiné o tom, jak se dostal do Čech, o jeho působení v divadle Archa, v kapelách The Ritchie Success a All Star Refjudží Band i o plánech do budoucna.

„Bylo to dobrodružné. Přišel jsem do země, kde jsem ničemu nerozuměl. Byl to šok, protože před tím v Amsterdamu jsem se nizozemštinu učit nemusel, tam všichni mluvili anglicky. Ten jazyk byl obrovský problém, protože najednou cítíš, že nemůžeš komunikovat,“ vzpomíná na svůj příchod do Čech v roce 1997 herec a hudebník Philipp Schenker, který svou profesionální kariéru začínal jako grafický designér.

Od té doby založil s Danielou Voráčkovou divadelní formaci Stage Code, podílel se třeba na experimentálních site-specific projektech amerického režiséra Howarda Lotkera nebo na inscenacích festivalu Čtyři dny v pohybu a doprovodných projektech Pražského Quadriennale. Účinkoval také v inscenacích divadla Archa.

01084740.jpeg

Philipp Schenker, který, jak v Sedmém nebi prozradil, propadl v dospívání hudbě Niny Hagen nebo Davida Bowieho, je sám osobitým muzikantem. Působil jako frontman a zpěvák postpunkové kapely The Ritchie Success a dosud vede alternativní worldmusic-dechovku All Star Refjudží Band.

V blízké budoucnosti se Philipp hodlá inspirovat hnutími Fridays For Future a Extinction Rebellion. „Ekologická témata jsou v České republice strašně nepopulární. Chceme zkoumat, jestli lze happeningem ve veřejném prostoru oslovit i lidi, kteří automaticky nesouhlasí s tím, že se něco musí dít, že se musí změnit náš způsob života. To je těžký úkol na hraně umění, někoho přesvědčit nebo změnit jeho názor.“

Spustit audio