Sedmé nebe s Jiřím Černým: Jednapadesát let uměleckých zápasů C&K Vocal

19. leden 2020

Ve svých hvězdných okamžicích provětrala husákovské bezčasí, patřila k výjimkám, které překonaly normalizační sabotáž tvořivé hudby. Poslechněte si průřez tvorbou vokální skupiny C&K Vocal s průvodním slovem Jiřího Černého.

Příběh C&K Vocal začal už v roce 1964. Tehdy se seznámili dva nováčci důstojnického učiliště v Bruntálu, jednadvacetiletý Jiří Cerha a o dva roky mladší Ladislav Kantor.

Právě Kantora znal Jiří Černý dobře, od roku 1971. „Jeho heslo znělo: Čekání umím. Odmítnul nabídku Karla Gotta dělat doprovodnou skupinu: prohlásil, že na okukování je tří tmavovlasých zpěvaček škoda. Léta v C&K Vokálu všichni dřeli bídu s nouzí. Nikdy neměli peníze na stálé muzikanty, při koncertech je proto doprovázely playbacky. To už byla nějaká zkouška smyslu pro správný rytmus! Ale Láďa Kantor byl rváč a uměl čekat. Dočkal se i pádu komunismu v Čechách a prezidenta Václava Havla. Dva roky Kantor pracoval na Hradě jako vedoucí kanceláře, potom byl ředitelem České filharmonie. Skupinu vedl Jiří Cerha,“ vzpomíná.

Skupinou až dosud prošlo téměř třicet zpěváků a autorsky byla vedle otců zakladatelů léta spjata především s osobností kytaristy Oty Petřiny. Své fanoušky si získala nejen na koncertních pódiích, ale také v divadle, konkrétně v Semaforu a později ve smíchovském Realistickém divadle (Labyrintu). V Sedmém nebi Jiřího Černého zazněly ukázky z debutové desky Generation a kompilací Cesta svědomí a Dřív než něco začne.

Spustit audio