Sedmé nebe s Jiřím Černým: Alan Stivell reinkarnoval stříbřitý zvuk keltské harfy v keltském rocku

14. březen 2021

Jiří Černý v Sedmém nebi vzpomíná na zpěváka a hráče na keltskou harfu Alana Stivella. Zazní ukázky z patrně nejlepšího alba Stivellovy kariéry, koncertního záznamu z roku 1972, který vyšel pod názvem À L'Olympia.

Ten stříbřitý zvuk keltské harfy lidstvo neslyšelo čtyři sta let. Až podle starých vyobrazení a současných zvukových představ ji vzkřísil milovník bretaňské kultury Jord Cochevelou a vložil do rukou jednoho ze svých tří synů Alana. Alan přijal keltské jméno Stivell (neboli pramen) a 29. listopadu 1953, v devíti letech, prvně zahrál na harfu veřejně. Jedenáctiletý už poprvé koncertoval v pařížské Olympii. 

Stivell se učil, kde se dalo: na dudácké škole v Glasgow, v Anglii u Donovana, u Moody Blues i Steeleye Span, v Americe u Boba Dylana. Pojem keltský rock vymysleli novináři právě pro Stivella. Uchytil se i v našem prostoru, přinejmenším a v nejlepší podobě u Jana Hrubého a Michala Prokopa.

„Ze všech Stivellových koncertů mě nejvíc očaroval ten v květnu 1974 v královském divadle v Londýně na Drury Lane,“ vzpomíná v Sedmém nebi Jiří Černý. „Asi měl tehdy nejlepší spoluhráče. Hlavně jsem ale na takovou krásu nebyl připravený. Přecpané starobylé divadlo s dřevěnými balkony se vlnilo, pořadatelé nás prosili, ať netancujeme! Hodně se přidávalo a nakonec jsem utratil své první libry za Stivellovy vinyly. Na obalu alba bylo pod gavotou Metig napsáno ‚je vhodné odložit obuv‘, ale to by bylo vhodné skoro napořád.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.