Rumunská operní pěvkyně v Praze

30. listopad 2006

U příležitosti vstupu Rumunska do EU a státního svátku této země vystoupí v Praze známá rumunská mezzosopranistka Ruxandra Donose. Do Prahy přijíždí s operním recitálem, na kterém zazní například slavné árie z Mozartových oper Figarova svatba a Don Giovanni, úryvky z Bizetovy Carmen, Rossiniho Lazebníka sevillského a další skladby. Umělkyni bude doprovázet Český symfonický orchestr pod taktovkou dirigenta Leoše Svárovského.

Vystoupení Ruxandry Donose v Obecním domě v Praze 2. prosince 2006 jistě potěší všechny, kteří oceňují kvalitní interpretaci operních děl. Ruxandra Donose podobně jako Magdalena Kožená totiž patří k nejznámějším mezzosopranistkám, které mají kořeny ve střední a východní Evropě. Pochází z hudební rodiny z Bukurešti a hudbě se věnuje již od dětství - poprvé na veřejnosti vystoupila ještě jako dítě, tehdy ovšem jako klavíristka. Vystudovala hudební akademii v Bukurešti pod vedením profesorky Georgety Stoleriu, specialistky na oratorní zpěv, absolvovala letní kurzy oratorního zpěvu ve Weimaru a studovala také ve Vídni.

Svoji sólovou kariéru započala na přelomu 80. a 90. let v rumunské Konstanci a pak ve švýcarské Basileji. Od roku 1992 po dobu šesti let působila jako sólistka vídeňské Státní opery poté, co zvítězila v Mezinárodní pěvecké soutěži ARD v Mnichově. Ve Vídni debutovala v roli schovanky Varvary v Janáčkově Kátě Kabanové. V Evropě vystupovala na všech známých operních scénách, například v londýnské Královské opeře v Covent Garden jako Charlotte v Massenetově opeře Werther, coby Cherubino v Mozartově Figarově svatbě v pařížské Národní opeře, v roli Carmen ze stejnojmenné Bizetovy opery ve Vídni nebo jako Proserpina z Monteverdiho Orfea v benátské opeře La Fenice.

Ruxandra Donose v Hoffmannových povídkách (San Francisco)

Podobný věhlas získala Ruxandra Donose i ve Spojených státech, například v roli Niklase v nové produkci Offenbachových Hoffmannových povídek, která jí otevřela cestu pro další vystoupení nejen v opeře v San Francisku, ale i na dalších operních scénách v USA. Její vystoupení mohou vidět diváci v Metropolitní opeře v New Yorku, kde debutovala v roli Cherubina. V Americe jí úspěch přinesla především role Markétky v Berliozově Faustově prokletí, která jí také otevřela dveře do slavné Carnegie Hall. Kromě Evropy a Ameriky má své příznivce též v Japonsku a v Hong Kongu.

Kariéra této umělkyně je úzce spjata se slavnými soubory a dirigenty a neopomenutelné jsou také její úspěchy v mezinárodních hudebních soutěžích. Českého posluchače zaujme, že byla v roce 2002 nominována na cenu Grammy v kategorii "Nejlepší chorálové představení" za interpretaci Dvořákova Stabat Mater. Podobně jako tomu bude v České republice, její vystoupení po celém světě doprovázejí proslavená hudební tělesa. Do dnešního dne spolupracovala například s Berlínskou filharmonií, Bavorským rozhlasovým orchestrem, Mnichovskou filharmonií, Berlínskými symfoniky nebo s Paris Opera Orchestra pod vedením takových kapacit jako Pierre Boulez, sir Colin Davis, Seiji Ozawa, Claudio Abbada a mnoha dalších světově uznávaných dirigentů.

www.ruxandradonose.com

autor: tisková zpráva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.