Rudolf Sloboda: Útěk z rodné obce

10. leden 2018
Hry a četba

Povídka jednoho z nejzajímavějších mistrů slovenského psaného slova druhé poloviny 20. století on-line k poslechu do 16. ledna 2018.

Povídka by vždy měla být odrazem našeho vlastního myšlení a trápení. Je pěkné, když čtenář uzná, že i on měl podobné trápení nebo radost.
Rudolf Sloboda, z textu Moje názory na povídku

Rudolf Sloboda, slovenský prozaik, básník, dramatik, scenárista a autor literatury pro děti, žil v letech 1938–1995. Dětství prožil v Děvínské Nové Vsi v době klerofašistického Slovenského státu a budování komunismu. Studoval filozofii na Univerzitě Komenského v Bratislavě, ale po roce studium ukončil a odjel pracovat do dolů v Ostravě, posléze pracoval ve Vítkovických železárnách, a nakonec se vrátil do rodné Devínské Nové Vsi.

Byl redaktorem časopisu ve vydavatelství Smena i dramaturgem v Slovenské filmové tvorbě. Život ale neměl úplně lehký – se svou psychicky nemocnou manželkou žil ve skromných poměrech ve svém rodišti až do roku 1995, kdy ve své „chatě“ spáchal sebevraždu.

I fakt, že nežil nekomplikovaně, ale pomohl jeho tvorbě. Každé z jeho děl je ve své podstatě postaveno na jeho vlastních zážitcích a životních zkušenostech. Kromě dlouhé řady dalších textů vydal na počátku 90. let také povídkovou sbírku. Příběhy z knihy Útěk z rodné obce obsahují postavy a postavičky hrdinů, kteří v zásadě jednoduché kolize a zápletky povyšují do zajímavých osudů.

Účinkuje: Michal Pavlata

Překlad: Dagmar Oravová
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 1997.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.