Rubensův rok vrcholí ve Vídni

13. prosinec 2004

Rubens ve Vídni - pod tímto mottem se sdružila tři významná vídeňská muzea a společně uspořádala další senzační přehlídku děl největšího vlámského barokního mistra.

Lichtenštejnské muzeum, Uměleckohistorické muzeum a Obrazová galerie Akademie výtvarných umění ve Vídni prezentují od 5. prosince veřejnosti své poklady ze šlechtických sbírek: celkem sto Rubensových obrazů podává přehled o nejdůležitějších tvůrčích obdobích a zásadních aspektech tvorby tohoto autora. Uměleckohistorické muzeum vystavuje z Rubensova díla kromě portrétů a krajin také velké oltáře, které Petera Paula Rubense ukazují jako předního reprezentanta protireformačního náboženského malířství. Ve Velké galerii Lichtenštejnského muzea je naproti tomu k vidění monumentální cyklus maleb k historii římského konzula Decia Muse ze sbírky knížete Johanna Adama Andrease I. von a zu Liechtenstein. Rubensovy historické obrazy, jež knížecím sbírkám Lichtenštejnů udávají tón, doplňují dále intimní portréty mistrových dětí. Sbírka hraběte Lamberga, z níž vycházela galerie Akademie výtvarných umění, má opět jiný charakter: hrabě Lamberg upřednostňoval jakožto soukromý sběratel malý formát, takže akademie návštěvníkům představuje především řadu olejových skic.

Peter Paul Rubens: Tři andělé hrající na nástroje, na zadní straně sv. Jáchym (1615 - 1620), detail

Přehlídka Rubens ve Vídni navazuje na právě ukončenou velkou rubensovskou výstavu v Albertině a v galeriích tří vídeňských muzeí potrvá až do konce února příštího roku. Cestu mezi třemi budovami mají návštěvníkům zkrátit speciálně vypravené autobusy, jejichž použití je při zakoupení kombinované vstupenky v hodnotě 15 eur bezplatné. Další informace na www.rubensinwien.at.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.