Rozhovor s ukrajinským spisovatelem Tarasem Prochaskou

29. leden 2013

Ukrajinský spisovatel Taras Prochasko proslul především útlým románem Jinací, který na konci minulého roku přijel představit do Prahy.

Navazuje v něm na nejlepší tradice světové magicko-realistické literatury, aby vyprávěl příběhy z míst, kde se narodil. Jednotlivé příběhy, pestré a voňavé jako horské květiny, vytvářejí jako celek alternativní mytologii Karpat – místa, které je typicky ukrajinské, stejně jako středoevropské.

Experimentální román, který kritika označila za mezník, jimž započíná v současné ukrajinské literatuře zcela nové období, si získal mnohé čtenáře také v zahraničí. Česky vyšel na konci minulého roku v překladu Katěriny Gazukinové a Alexandry Stelibské v nakladatelství Pavel Mervart, kde se mu dostalo přiléhavého grafického zpracování.

S Tarasem Prochaskou natočila rozhovor komparatistka Marie Iljašenko. Protože se děj románu odehrává v městečku Jalovec, kam se sjíždějí lidé z celé střední Evropy, aby tam pili gin a povídali si, její první otázka pro Tarase Prochasku zněla: Má Jalovec nějaký předobraz, ať už literární nebo skutečný?

autor: Ivana Myšková
Spustit audio