Rocky Balboa

20. únor 2007

Po dvaceti letech od dob své největší slávy musí Rocky Balboa čelit největší výzvě; nejen že má v ringu nastoupit proti úřadujícímu mistru těžké váhy, ale musí se vyrovnat i se svým životem a získat zpátky respekt a lásku svého syna.

Rockyho život poslední dobou postrádá šťávu, co poslední dobou, je to už hezkých pár let - od té doby, co zemřela jeho žena Adriane, žije Rocky ve vzpomínkách. Rutinně se stará o restauraci pojmenovanou jejím jménem a každý rok v noci na výročí Adrianina úmrtí vezme starého přítele Paulieho a protáhne ho po všech místech, na které se ženou rádi chodili a utápí se v melancholickém rozjímání. Palieho tím neuvěřitelně vytáčí, všechny ty historky už slyšel tisíckrát a navíc ho trápí pozorovat, jak si jeho přítel drásá duši vzpomínáním na něco, co už se nemůže vrátit.

Rockyho syn pracuje jako střední manager ve firmě a je neustále konfrontován s otcovou slávou a bojovností. Všude slyší jen Rocky, Rocky, Rocky a obtížně se s tím vyrovnává. Zřejmě i to je jeden z důvodů, proč se s otcem navzájem odcizili. Aby toho nebylo málo, tak se nedaří ani světovému boxu. Úřadující mistr těžké váhy Mason Čára Dixon nemá v současné době soupeře, je nejnenáviděnější sportovní postavou, neboť mu fanoušci vyčítají, že titul získal a obhajuje příliš snadno. Když pak jednou v televizi v pořadu o boxu srovnávají komentátoři výsledky střetnutí slavných boxerů v historii, dojde řeč i na hypotetické střetnutí Rockyho a Dixona a veřejností se rozletí spekulace, jak by takové utkání asi mohlo dopadnout. Rocky má před sebou těžký úkol, musí si udělat pořádek ve vlastním životě a najít nový důvod, proč jít kupředu. Musí se pokusit urovnat své vztahy se synem a musí se rozhodnout, co udělá s výzvou k zápasu od managerů Masona Dixona, kterým klesají příjmy za reklamu a hojně diskutovaný zápas berou jako skvělou příležitost ke zviditelnění svého borce.

Rocky Balboa

Od chvíle, kdy Silvestr Stallone potvrdil zahájení natáčení nového dílu Rockyho, se vedou spekulace o tom, zda může šestý díl série boxerských filmů, jejichž hrdina notně zestárnul, přinést něco nového a udržet zájem diváků. Mnoho lidí včetně mě, se na to notně skepticky. Musím však uznat, že sem byl příjemně překvapen. Rocky Balboa není primárně filmem o boxu. Stallone se při psaní scénáře soustředil na obecnější životní témata a box použil jako princip, chcete-li, metaforu. Podařilo se mu vytvořit fungující příběh muže, který se byl celý život zvyklý prát s životem i s protivníky a v jednu chvíli z té nakročené cesty sešel. Rocky Balboa je příběh návratu, který nás přesvědčuje, že je potřeba neustále jít kupředu a přijímat výzvy, které nám osud staví do cesty. Tempo filmu je pomalé, nostalgicky procházíme jeho třemi čtvrtinami s pocitem že listujeme zažloutlým albem starých fotografií, a Rocky nás provází zemitou moudrostí, pečlivě dávkovanou v suchých hláškách, které berete i přes jejich občasnou mělkost - koneckonců jejich autor není žádný intelektuál. Navzdory tomu, že Stallone rozhodně není Scorsese, natočil vyrovnaný snímek, který nezkazí ani zápas v samotném závěru filmu, který trochu postrádá šťávu.

Rocky Balboa

Rocky Balboa je příjemně nostalgický příběh o návratu muže k ideálům, které celý život zastával a jichž se pro smutek vzdal. Pokud se těšíte na bezduchou mlátičku v ringu, bude lepší, když se poohlédnete po jiném filmu. Ale pro vás ostatní nemohu než Rockyho doporučit, myslím, že vás italský přistěhovalec s mluvou vidláka a nepřehlédnutelným selským rozumem překvapí stejně jako mě.

Rocky Balboa

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Rocky Balboa (Rocky Balboa 2006), Drama / Akční, USA, 2006

Režie: Sylvester Stallone, scénář: Sylvester Stallone, kamera: J. Clark Mathis, produkce: William Chartoff, Kevin King, Charles Winkler, David Winkler, hudba: Bill Conti, střih: Sean Albertson

Hrají: Sylvester Stallone (Rocky Balboa), Burt Young (Paulie), Milo Ventimiglia (Rocky Jr.), Geraldine Hughes (Marie), James Francis Kelly III (Steps), Tony Burton (Duke), A.J. Benza (L.C.) Talia Shire (Adriana - archivní záběry) Henry G. Sanders (Martin) Antonio Tarver (Mason 'The Line' Dixon)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.