Resident Evil: Zánik

30. listopad 2007

Hollywoodský oslíček se potřetí otřásl a vypustil ze sebe zatím poslední volné pokračování filmové série Resident Evil. Vzhledem k tomu, že do číslic za jednotlivými díly filmových sérií se už trefuje každá parodie, rozhodli se tvůrci obdařit novinku zneklidňujícím přídomkem "Zánik". Nenechte se však mýlit - série rozhodně nezanikne, dokud bude vydělávat dostatečně lukrativní částky na vstupném. UVNITŘ TRAILER!

Po katastrofě v Raccoon City, když se utilitaristické společnosti Umbrella nepodařilo zabránit rozšíření T-viru, s nímž experimentovala ve vlastních laboratořích, podlehl svět zkáze. Agresivní virus oblétl svět rychlostí myšlenky a zaplnil kontinenty nakaženými nemrtvými, kteří útočí na vše živé. Přeživším nezbývá než setrvávat v neustálém pohybu a doufat, že ještě někde existuje naděje. Alice (Milla Jovovich) cítí svůj podíl viny na celé situaci a nechce přátele ohrožovat svou společností, neboť ví, že se ji Umbrella usilovně snaží lokalizovat. Projíždí krajinou sama na své motorce, v dlouhém plášti, punčochách s podvazky, arzenálem střelných zbraní a dvěma noži nepálských Gurkhů u pasu. V rádiu poslouchá nouzová volání hrstky lidí, kteří se ještě drží naživu a sbírá informace o místech nejméně postižených přítomností nákazy.

V podzemní laboratoři všemocné korporace Umbrella se Dr. Isaacs snaží vyvinout lék, který by u infikovaných minimalizoval jejich agresivitu a neukojitelný hlad po všem živém. Zároveň se na vlastní pěst intenzivně věnuje projektu, který stvořil Alice. Ze vzorků její krve stvořil stovky klonů, které nyní postupně testuje ve snaze přiblížit jejich schopnosti originálu. Od chvíle, kdy se Alice znovu setká s Carlosem (Oded Fehr) a skupinou uprchlíků z Raccoon City, a poté, co se satelitům Umbrelly se konečně podaří lokalizovat její polohu, vše směřuje k nevyhnutelnému střetnutí mezi Alice a společností.

Resident Evil: Zánik

Paul W. S. Anderson má za sebou nepříliš zářivou kariéru scenáristy i režiséra, krom filmového debutu Shopping a nyní již kultovního Horizontu událostí (který ovšem příliš komerčně úspěšný nebyl), má na svém kontě béčka typu Mortal Kombat, Univerzální voják - Legie zkázy, Alien versus Predátor a samozřejmě sérii Resident Evil, na níž se režijně podílel v případě prvního dílu. Andersonovy silné stránky doposud spočívaly v komparaci a destilaci, s nimiž vytáhl ze žánru jeho klíčové složky a poskládal z nich svůj snímek. Tentokrát však byla inspirace až příliš okatá. Scénář působí jako mix Šíleného Maxe, Dne mrtvých, Hitchcockových Ptáků a klonovacích pasáží z Šestého dne. Vlastně by to ani nevadilo, kdyby inspirované pasáže plynuleji přecházely jedna v druhou. Film však nepůsobí příliš kompaktně a na celkovém dojmu rozhodně nepřidá otevřený konec s velmi explicitně naznačeným pokračováním. Scénáři zkrátka chybí nějaká základní myšlenka, která by procházela celým snímkem, gradovala a nakonec vyústila v překvapivou pointu. Režie odvedla o poznání lepší kus práce, ačkoli se Russell Mulcahy rozhodně nedá označit za zkušeného filmového harcovníka (na svém kontě má doposud jen televizní tvorbu a řadu videoklipů). Veškeré akční pasáže jsou natočeny patřičně působivě a s cílem ohromit diváka. Všechno ostatní je vlastně jen nepodstatná výplňová pasáž mezi akcí, kde můžete zhlédnout patřičně cool postavy, fešné děvy v kůži a otrhaných vojenských mundúrech a drsné chlapy s dvou až třídenním strništěm (podle toho, jak komu vousy rostou) a košilemi bez rukávů.

Resident Evil: Zánik

Vizuální stránka filmu je to hlavní a všechno ostatní jí bylo beze zbytku podřízeno. Nad celým snímkem se vznáší kategorický imperativ "dívej se a nemysli". Dialogy jsou typickou vatou. Zapomeňte na to, že byste se z nich dozvěděli něco podstatného, logického či alespoň něco, co dá lidský rozměr některé z postav a přitom to nevyzní jako klišé. Herecké výkony v zásadě odpovídají faktu, že vlastně není moc co hrát. Valná většina protagonistů zvládá působivě střílet, tvářit se vyděšeně nebo odhodlaně, kopat protivníky do hlavy s otočkou i bez. Zmiňovat se o tom, že je Milla Jovovich kočka, vlastně ani nemá cenu. Jen by mě zajímalo, jak dlouho může být série Resident Evil postavená jen na jejích půvabech a zda i případné pokračování bude začínat tím, že se probudí v inertním pokoji nahá.

Resident Evil: Zánik

Resident Evil: Zánik je bezobsažný snímek, zaměřený na vizuální prožitek diváka. Nebýt okatě inspirovaný mnoha dalšími zdroji, jež scenárista neobratně pospojoval, mohl mít i atmosféru. Takto však jde jen o další lákadlo na divákovu peněženku a demonstraci obdivuhodného umění hollywoodských producentů, kteří už dávno přišli na to, že divákovi lze prodat i Nic, pokud je zabaleno v patřičně nablýskaném a atraktivním obalu.

Resident Evil: Zánik

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Falcon

Resident Evil: Zánik (Resident Evil: Extinction) akční / sci-fi / thriller / horor, USA / Rakousko / Německo / Velká Británie, 2007

Režie: Russell Mulcahy, scénář: Paul W. S. Anderson, kamera: David Johnson, produkce: Paul W.S. Anderson, Jeremy Bolt, Robert Kulzer, střih: Niven Howie, hudba: Charlie Clouser

Hrají: Milla Jovovich (Alice), Oded Fehr (Carlos Olivera), Ali Larter (Claire Redfield), Mike Epps (L.J.), Ashanti (Betty), Iain Glen (Dr. Isaacs), Spencer Locke (K-Mart), Christopher Egan (Mikey)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.