Praha hostí přehlídku petrohradských divadel

5. listopad 2007

Díla pěti světových dramatiků odehraje v pěti dnech na jevišti smíchovského Švandova divadla čtveřice divadelních souborů ze Sankt Petěrburku. Akce s názvem Petěrburská divadelní sezóna v Praze se uskuteční od 5. do 9. listopadu 2007 a divákům nabídne originální inscenace, které získaly od ruské kritiky nejvyšší petrohradské divadelní ocenění Zlatá sufita a byly v různých kategoriích nominovány i na Zlatou masku (nejvyšší ruská divadelní cena, obdoba domácí Ceny Alfreda Radoka). Všechna představení se hrají rusky a budou simultánně tlumočena do češtiny.

Petrohradští předvedou pražskému publiku jak moderní americké drama, jež je doménou divadla Prijut komedianta/Útulek komediantů (Tramvaj do stanice Touha Tennessee Williamse a lyrický text Williama Gibsona Dva na houpačce), tak i osvědčenou ruskou klasiku.

Soubor Nevelkého činoherního divadla (Nebolšoj dramatičeskij teatr) pod vedením režiséra a pedagoga Lva Erenburga nastudoval verzi Čechovova Ivanova netradiční "etudovou metodou", která vyznává krédo: "Živý herec v maximálně vypjatých daných okolnostech." Herci Velkého loutkového divadla (Bolšoj teatr kukol) zase představí svéráznou "kroniku zkázy jedné duše" Vij na motivy stejnojmenné fantaskní Gogolovy povídky. Festival zakončí páteční inscenace Moliérovy tragikomedie Don Juan v podání souboru Divadla V. F. Komissarževské.

Dva na houpačce (Útulek komediantů)

V rámci Petěrburské divadelní sezony bude ve smíchovské galerii Portheimka k vidění výstava divadelních fotografií Kartinky, která zahrnuje práce českého fotografa Viktora Kronbauera a Rusa Vladimira Postnova. Vernisáž se koná v pondělí 5. listopadu v 17 hodin.

autor: Petra Pátková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.