Pozvánka na folklorní ples

6. únor 2004

V současné době vrcholí ve Žďáru nad Sázavou přípravy na reprezentační VII. národní krojový ples Folklorního sdružení České republiky, který se uskuteční v sobotu 7. února 2004 v 19.30 hodin v místním Domě kultury za účasti více než sedmi set hostů a čtyř stovek krojovaných účastníků z celé naší republiky. Ve 20.00 hodin bude ples slavnostně zahájen.

Reprezentační krojový ples pořádá Folklorní sdružení České republiky za spolupořadatelství a s podporou města Žďár nad Sázavou. Patří mezi významné akce Kraje Vysočina. Národní krojový ples bude i letos ozdobou plesové sezóny ve městě Žďár nad Sázavou i na Vysočině. Ples je vyhledávaným místem setkání představitelů folklorního hnutí ČR i zahraničních přátel Folklorního sdružení ČR, mezi nimiž nebudou chybět hosté ze sousedních zemí Rakouska, Slovenska, Ruska, Polska, Itálie, Španělska, Bulharska a nebudou chybět zástupci ambasády Indonésie a VŠ Spolkové republiky Německo.

Národní krojový ples

Úvodního předtančení Českou a později Moravskou besedou se zúčastní 18 kolon (68 tanečních párů) krojovaných členů souborů z Horácka, severních a jižních Čech, Chodska, Hané, Valašska, hanáckého Slovácka a Slovácka. Celkem bude na plese zastoupeno z uvedených národopisných oblastí 22 kolektivů, tedy více než 400 krojovaných účastníků. O přízeň účastníků plesu se bude v divácké soutěži o titul Miss plesu ucházet 7 dívek. Samozřejmostí je dobrá zábava při dechové, cimbálové i dudácké hudbě. K tanci a poslechu bude vyhrávat po celý večer Slovácká dechová hudba Ištvánci ze Šardic, Domažlická dudácká muzika, Cimbálová muzika VUS Ondráš Brno a jistě se zapojí také lidové muziky některých zúčastněných souborů.

Záštitu nad reprezentačním VII. národním krojovým plesem Folklorního sdružení České republiky převzali místopředsedkyně PS PČR Miroslava Němcová, generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík a hejtman Kraje Vysočina František Dohnal. Přítomni budou také desítky známých představitelů našeho politického a kulturního života.

Národní krojový ples je kromě významného společenského setkání také místem zahájení sezóny folklorních akcí pořádaných Folklorním sdružením ČR. Jimi jsou nejen hlavní akce sdružení, k nimž řadíme soutěž Zpěváčci, zemskou přehlídku českých dětských souborů, festival dětských souborů Písní a tance nebo přehlídka Zpěváček - Slávik a také akce spolupořádané, z nichž nejvýznamnějších je pět desítek folklorních festivalů a lidových slavností uspořádaných každý rok v celé České republice.

autor: tisková zpráva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.