POTULKY KNIHAMI A ČASEM

13. srpen 2002

Měsíčník Antonína Přidala, pro ty, kdo se rádi potulují kolem knihovny a vzpomínkami na to, co kdysi četli. Třetí díl přinese tajemné téma ženských vlasů a hudebních skladeb pro nástroj vlasově křehkého zvuku - cembala. Zabývat se bude mj. nejkrásnějším ženským gestem, symbolikou vlasů, nahlédne do antické i soudobé literatury a pokusí se zprostředkovat i řeč vlasů.

Po červnových Potulkách Paříží s Anatolem Francem a červencových o dopisech ztracených a tajemných vás Antonín Přidal v srpnu zve mezi tajemné a krásné vlny vlasů. Ocitneme se v důvěrné blízkosti kouzla žen - jak napsal Jaroslav Seifert:

00083706.jpeg
Proč si ženy upravují vlasy?
Je to nejkrásnější gesto žen.

S vlasy - převážně ženskými - projdeme s Antonínem Přidalem literaturou antickou i soudobou světovou prózou, nemineme bez povšimnutí hvězdné vlasy Bereničiny, zastavíme se u básníka Bohuslava Reynka, u Postřižin Bohumila Hrabala a vlasově křehké téma budou provázet - někdy v překvapivé podobě - skladby pro cembalo. Nejen milovníky tohoto nástroje a ty, kdo si potřebují ujasnit, zda jsou vlasy ženské nebo mužské téma, přilákají v sobotu 17. srpna v 16:00 k přijímačům naladěným na Český rozhlas 3 - stanici Vltava třetí Potulky knihami a časem. Kromě autora a zároveň režiséra pořadu v nich uslyší Janu Janěkovou a Jaroslava Kuneše. O měsíc později, 14. září, se Antonín Přidal pustí do Potulek mezi hypnotizéry a jejich oběti.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.