Polička 555

19. srpen 2005

Tento víkend se v Poličce uskuteční 14. ročník multižánrového hudebního festivalu Polička 555. Pro fanoušky hudby je to příležitost k setkání s různými hudebními žánry: jazz, rock, swing, komorní i fanfárová hudba, klasická lidovka i world-music. Na první pohled je název festivalu, obsahující číslici, zvláštní. Jde o vtipný nápad pořadatelů, neboť se jedná o nadmořskou výšku, v jaké město leží.

V pátek 19. srpna začíná v 17 hodin v Tylově domě zahajovací koncert nazvaný Shakespearovy sonety. Harfenistka Kateřina Englichová na něm doprovodí dobovou a soudobou hudbou sonety, které v češtině i v originále přednese Ondřej Kepka. Od 18.30 hod. vystoupí na Palackého náměstí skupina Blue Effect v novém, "omlazeném" složení - s Radimem Hladíkem hrají muzikanti Jan Křížek, Václav Zíma, Pavel Bohatý, Wojttech. Ve 20.30 hod. potěší návštěvníky Věžní hudba, kterou na věži kostela sv. Jakuba zahraje Litomyšlský žesťový orchestr. Půl hodiny poté se - opět na Palackého náměstí - mohou festivaloví návštěvníci přenést o čtyřicet let zpátky s kapelou The Beatles Revival. Páteční večer zakončí crazy projekt Slávka Jandy z názvem WALDA&GANGS; začíná ve 22.30 hod.

Kostel sv. Jakuba v Poličce

Sobotní festivalový program se odehraje celý na Palackého náměstí a zahájí jej v 10 hodin malá slovácká dechovka Rozmarýnka. Od 14 hodin si zde můžeme poslechnout world-music skupiny Cymbelín, kterou v 15.30 hod. vystřídají Poutníci. V 17 hodin přijde na řadu bratislavský bluesový zpěvák a hráč na foukací harmoniku Erich ´Boboš´ Procházka s programem Boboš & Frozen Dozen. Cimbálová muzika SLAVIČAN zahraje od 20 hodin po vystoupení Jiřího Bílého a Bandu, které můžete navštívit od 18.30 hod. Sobotní večer vyvrcholí Jarmilou Šulákovou a skupinou FLERET - těšit se můžete na rockovou hudbu sloučenou s klasickou lidovkou.

Poslední festivalový den vystoupí v 10.30 hod. v kostele sv. Jakuba houslový virtuoz Václav Hudeček, jehož koncert si rozhodně nenechte ujít! Nedělní odpoledne zpříjemní atmosféru na náměstí hudba skupiny Poličanka. Po celou dobu konání festivalu můžete v Tylově domě - v sále B. Martinů navštívit výstavu obrazů kresleného humoru Václava Hradeckého. V sobotu a v neděli se budou na poličském letišti pořádat vyhlídkové lety. Pro milovníky historického šermu bude v sobotu v 16 hodin v parku u hradeb připravena jeho ukázka.

Podrobnější informace a program o Poličce 555 naleznete zde.
Jedním z mediálních partnerů akce je i Český rozhlas Pardubice.

autor: dw
Spustit audio