Poletování jednoho ptáčka. Osudy Josefa Kroutvora

1. duben 2022

Jedinečnou příležitost nahlédnout do životního příběhu Josefa Kroutvora, známého esejisty, historika umění a básníka, nabízí jeho vzpomínkové ohlédnutí Poletování jednoho ptáčka. Desetidílný seriál, rozdělený do krátkých kapitol, vychází z autorova rukopisu, který v roce 2019 vydalo nakladatelství Torst. V podání Vladimíra Javorského poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Vladimír Javorský
Připravil: Lukáš Vrbovský
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: v roce 2018

Kroutvor se v textu vrací ke svému pražskému válečnému a poválečnému dětství, studiím dějin umění, cestám nejen po Střední Evropě, přátelství s malíři a básníky i ke svému domovskému zázemí v jihočeském Kramolíně. Nememoárový, zdánlivě volně ležérní a meandrovitý rozměr Kroutvorova ohlížení hned v úvodu podtrhují dvě mota – dva citáty: „Jen žádná vyznání“ (z Czesława Miłosze) a „Nejde jen o pravdivost, ale nutno být ještě také zábavným“ z Diderotova Jakuba fatalisty. Nutno dodat, že obě premisy autor svým vyprávěním stvrzuje.

Čtěte také

Josef Kroutvor (nar. 30. 3. 1942) patří mezi svrchované znalce kulturního a duchovního milieu střední Evropy. Dokáže velmi živě evokovat zaniklé epochy a plasticky portrétovat města i umělecké tvůrce. Vzpomeňme například na jeho knihy Pražský chodec, Jiří Sopko, Potíže s dějinami, Egon Schiele, Poselství ulice, Praha, město ostrých hran, Můj Mácha či Café fatal – mezi Prahou, Vídní a Paříží nebo vynikající soubor Potíže s dějinami, které svého času mimořádně oceňoval Bohumil Hrabal (a autor těchto řádků může potvrdit, s jakým živým čtenářským ohlasem se setkává polské vydání této knížky).

Kroutvor je však také autorem řady básnických sbírek a pozoruhodných poutnických esejů a cestovních črt, které míří na jih a ohledávají místa a krajiny, ležící za Alpami. Mezi nimi je nepřehlédnutelný jeho knižní soubor Města a ostrovy, katalog k výstavě Cesty na jih a publikace věnovaná Benátkám, vyprávějící příběh magického a přízračného města na moři. Kroutvorův esejistický styl je v současném českém prostředí nepřehlédnutelný – uměnovědná erudice se v něm spojuje s básnickým viděním a kreslířským postřehem, neodvozené přemýšlení s neokoralým jazykem.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Miloš Doležal
Spustit audio

Související