Po stopách Samuela Fritze

9. duben 2002

V Národním technickém muzeu v Praze můžete od 9. dubna navštívit výstavu nazvanou 3000 km po Amazonce - po stopách Samuela Fritze, autora první přesné mapy nejdelší řeky světa. Autoři výstavy - Kamila Šimková-Broulová a Vladimír Šimek - pátrali v rámci projektu České stopy... po stopách významného českého misionáře a cestovatele pátera Samuela Fritze, který významnou měrou přispěl k poznání obtížně přístupné části světa.

Tento rodák z Trutnova - jezuitský misionář - prožil v Amazonii více než 40 let a na základě poznatků ze svých cest vytvořil první podrobnou a relativně velmi přesnou mapu Amazonky. Tím, že splul celou řeku až k jejímu ústí do Atlantiku a cestou zpět přechodem přes andské hřebeny se dostal do Limy na pobřeží Pacifiku, se stal jedním z prvních Evropanů, který překonal napříč celý jihoamerický kontinent.

Výstava seznamuje návštěvníky nejen s životním příběhem Samuela Fritze, ale i s výsledky pátrání autorů projektu po Fritzových stopách v Jižní Americe. Není bez zajímavosti, že na počátku i na konci určování pramene Amazonky stáli Češi. Návštěvníci si mohou prohlédnout přesnou kopii Fritzovy mapy Amazonky z roku 1691, pro porovnání i mapu Jižní Ameriky z 16. století, dále pak uvidí podobu Amazonie z atlasů ze 17. století. Součástí výstavy jsou dobové měřicí přístroje, jež mohl Samuel Fritz při měření veletoku používat, dále exponáty zapůjčené ze sbírek Náprstkova muzea, Akademie věd, Státního ústředního archivu a předměty získané autory.

Vladimír Šimek, Kamila Šimková Broulová a Karel Kerlický

Výstava je doprovázena barevnými fotografiemi Vladimíra Šimka, součástí je i promítání dokumentárního filmu "České stopy na březích Amazonky", který natočila Česká televize v koprodukci se SMK photo a video production. Autoři ve spolupráci s nakladatelstvím KANT vydávají o své cestě po Amazonce i knihu. Výstava potrvá do 2. června tohoto roku.

autor: dw
Spustit audio