Plácido Domingo zazpívá Goyu

19. červenec 2004

Opera G. C. Menottiho Goya, v jejíž titulní roli vystoupí světoznámý tenor Plácido Domingo, zahájí 19. července vídeňský hudební festival KlangBogen.

V roce 1977 požádal Plácido Domingo Giana Carla Menottiho, amerického operního skladatele narozeného v Itálii, aby pro něj napsal operu. Domingo sám jako syžet navrhl život malíře Franciska de Goyi. Stejně jako v případě většiny svých oper napsal sám Menotti i pro Goyu libreto. Do popředí v něm postavil rozporuplnou osobnost slavného španělského malíře, který celý svůj život prožil v rozpolcenosti mezi závislostí na šlechtických mecenáších a osobním nárokem na uměleckou svobodu.

Plácido Domingo

Plácido Domingo představil Goyu ve světové premiéře v roce 1986. Přestože opera byla napsána přímo pro něho, od té doby ji světoznámý tenor už nikdy nezpíval. Pro rakouskou premiéru, která bude uvedena 19. července v Theater an der Wien, Menotti partituru zvlášť znovu upravil. "V naší produkci portrétujeme především umělce Goyu a osamocenost, jíž musel zaplatit za své umění," říká režisér inscenace Kasper Bech Holten, umělecký ředitel Královské opery Kodaň.

Menottiho Goya zahájí 19. července letošní ročník vídeňského tradičního festivalu klasické hudby a opery KlangBogen. K dalším vrcholům festivalu bude rozhodně patřit nastudování Smetanovy opery Dalibor (premiéra 7. srpna v Theater an der Wien, Miladu ztvární Eva Urbanová), v níž je artikulována touha po politické svobodě, a současné dílo britského skladatele Johna Caskense God`s Liar (premiéra 2. srpna v Semper-Depotu), která nastoluje otázku svobody v náboženství, respektive osvobození skrze náboženství. Všechny tyto hlavní produkce hudebně-divadelní složky festivalu KlangBogen tak spojuje jednotné téma svobody, a to nejen umělecké, ale především obecně lidské.

Gian Carlo Menotti

Program festivalu KlangBogen, který potrvá až do 19. srpna, doplní koncertní inscenace málo hraných oper Mozartových i celá škála koncertů a komorní hudby, mimo jiné s předními rakouskými sólisty - litoměřickým rodákem Rudolfem Buchbinderem a Julianem Rachlinem, který se narodil v Litvě.

Vstupenky na jednotlivá představení a koncerty lze zakoupit na adrese KlangBogen, Stadiongasse 9, 1010 Wien, od pondělí do pátku (10 až 18 hod), nebo na internetu.

autor: (com)
Spustit audio