Pieta ve Svitu

13. září 2010

Slavný německý umělec Markus Selg otevíral svou výstavou novou pražskou galerii. Svit založila Zuzana Blochová s Michalem Mánkem. Oba se zajímají o současné umění a chtějí do České republiky přivést zahraniční umělce a kurátory.

30. srpna proběhlo neoficiální otevření galerie, její oficiální činnost by měla zahájit rekonstruovaná výstava Martina Johna, Jiřího Kovandy a Vladimíra Skrepla z roku 1988. Špičky české výtvarné scény představí díla stará 22 let na vernisáži 20. září.

Galerie je zatím financována ze soukromých zdrojů, o granty budou zakladatelé galerie žádat až po jejím otevření. V Praze je ale takových galerií a výstavních prostor spousta, čím by se Svit měl odlišovat, vysvětluje Zuzana Blochová; rozhovor si můžete poslechnout zde.

0:00
/
0:00

POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor s Markusem Selgem a Zuzanou Blochovou z Odpolední session

Markus Selg, jehož práce můžete ve Svitu v Štefánikově ulici vidět, žil v českých horách a vyřezával zde dřevěné sochy. To vše promítá ve snímku Osud, kde se zobrazuje i archetypální téma piety.
Filmem, sochou i vystavenými kresbami vyplývá na povrch archaičnost, která byla v jeho pracích přítomná vždy, ale lehce, snad až latentně. Výstava Pieta ve Svitu je odlišná svou jednoduchostí, díky které vystupuje čistá síla mysticismu.

02132901.jpeg
autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio