Petr Hrbáč: Na okraji topologické propasti

2. březen 2019

Z nové básnické sbírky brněnského autora – lékaře, básníka, prozaika, hudebníka, amatérského botanika a milovníka a znalce Japonska a japonštiny – čte Dušan Hřebíček. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Brněnský básník Petr Hrbáč v loňském roce oslavil šedesátiny a vydal sbírku Na okraji topologické propasti. Verše z ní vybrala a s básníkem hovořila Alena Blažejovská. V pořadu Svět poezie básně interpretuje Dušan Hřebíček v režii Lukáše Kopeckého a zazní citace z rozhovoru s autorem.

V názvu knížky je paradox, protože topologická propast nemůže mít tradiční tři rozměry. Není to tedy žádná Macocha, možná spíš černá díra.
Petr Hrbáč

Absurdní titul zvolil autor proto, že si sám připadal absurdně. Když začal mít zdravotní potíže, nemohl se už vydávat na dlouhé vycházky, jak byl zvyklý. Zbyly mu ale dvě brněnské botanické zahrady, kam jako vášnivý amatérský botanik chodil. Další vášní Petra Hrbáče je hudba - a oboje je zachyceno v jeho verších, o kterých autor říká: „Jako kdybych si uvědomoval ohromující příval nádherných informací a sdělení a pokoušel se je zachytit."

Účinkuje: Dušan Hřebíček

Připravila: Alena Blažejovská 
Režie: Lukáš Kopecký

Verše doprovázejí citace z rozhovoru Aleny Blažejovské s Petrem Hrbáčem.

Spustit audio