Petr Fiala, sbormistr, dirigent a skladatel

6. září 2016

Prof. Petr Fiala měl o své umělecké kariéře na jejím počátku poněkud jiné představy: chtěl být především skladatelem, nemluvě o původním záměru stát se chemikem – na vysokou školu se ovšem z kádrových důvodů nedostal.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Dva roky se „sbližoval s dělnickou třídou“ jako pomocný dělník, teprve potom mohl jít na konzervatoř. Na JAMU se potkal s vynikajícím pedagogem, skladatelem Janem Kaprem, a opět kvůli neblahé době konce 60. let se stal jeho posledním žákem: po vyhazovu Jana Kapra „z politických důvodů“ mu bylo dovoleno studium u něj dokončit, a tak za ním zajížděl do Prahy.

Po velké společenské změně počátkem 90. let si Petr Fiala – už renomovaný sbormistr a dirigent – řekl, že Brnu, této mekce sborového umění, by slušel profesionální koncertní sbor. „Když ho má Praha, proč ne my!“ Spojil svůj mužský sbor Foerster s ženským sborem Amititia, který vedla jeho manželka, a po dvou letech přijali název Český filharmonický sbor Brno.

Splněný sen prof. Fialy byl a dodnes je vykoupen tvrdou prací: sbor existuje v rámci neziskové organizace – obecně prospěšné společnosti – nemá stálého zřizovatele, a tak každoročně podstupuje martýrium žádostí o granty a podpory.

Tisíce slov chvály od zahraničních i domácích osobností a příznivců, stejně jak významná ocenění jejich nahrávek (mezi nimi cena Echo Klassik z roku 2007 za nahrávku Brucknerových duchovních motet) již prof. Fialu téměř iritují: když zaslechl nejnovější zprávu o stále stoupajícím průměrném platu v ČR, jehož výše přesáhla 27 tis. Kč, jen se trpce pousmál – nebýt nadšení jeho svěřenců, patrně bychom byli bez jednoho z nejlepších reprezentantů české hudby v zahraničí.

V pořadu zazněly ukázky z tvorby Patra Fialy, na jejichž nahrávkách se objevují i dvě z jeho pěti dcer: klavíristka Tereza a violistka Kristina. A samozřejmě uslyšíme i ukázky z velkých kantátových a oratorních děl: Dvořákova Rekviem vzniklého ve spolupráci s Londýnskými filharmoniky řízenými Kurtem Masurem, nebo Beethovenovy Missy solemnis s Orchestrem Beethovenhalle v Bonnu a dirigentem Marcem Soustrotem.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: Ilja Šmíd
Spustit audio