Peter Lipa si k osmdesátinám nadělí nové album z New Orleans. Vypráví o něm v Sedmém nebi s Ninou Marinovou

23. duben 2023

Známý slovenský jazzman Peter Lipa vypráví o svém novém albu NOLA, které vyjde 30. května. Album vznikalo na Slovensku a v USA, konkrétně v kolébce jazzu, New Orleans. S Ninou Marinovou si v Sedmém nebi povídá o tom, jaké je zažít toto muzikantské město snů, jaké to je poprvé nahrávat s producentem, proč ho těší spolupráce i s o několik generací mladšími muzikanty a proč si myslí, že v hudbě neexistuje konkurence.

Zazní skladby, na jejichž začátku stála jednoduchá dema písniček, které Peter Lipa nahrál a nazpíval jen s kytarou. Následně je slovenští a američtí hudebníci oblékli do aranžérského kabátku, aniž by znali verzi druhé strany. Vzniklo tak velice hravé a rozmanité album plné pestrých hudebních nápadů a úderné rytmiky. „Já mám cover verze velmi rád, a tohle jsou vlastně cover verze mých vlastních písniček,“ směje se při přibližování konceptu Peter Lipa. Poslouchejte rozhovor o celoživotní lásce k hudbě a novém albu, které si dal Peter Lipa jako narozeninový dárek ke své (jen těžko uvěřitelné) osmdesátce.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.