Pelham Grenville Wodehouse: Případů se ujímá Jeeves

28. prosinec 2017

Když má mladý gentleman rozum, pořídí si komorníka. A když má štěstí, je tím komorníkem Jeeves. Pětidílný rozhlasový seriál podle povídek slavného britského humoristy, ve kterých ožívá svět staré dobré Anglie s mladými pány v kamaších, jejich strýčky, tetami, snoubenkami, komorníky a čaji o páté.  Každý díl on-line k poslechu po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Všechny epizody

Vysíláme od 24. do 28. prosince 2017 od 13:00. Poslechněte si ukázky z jednotlivých dílů.  

Svět, o kterém píši od doby, kdy jsem odrostl chlapeckým střevícům, svět klubu Trubců a mladíků, kteří se v něm scházejí, byl vždycky malý – jeden z nejmenších, jaký jsem kdy potkal, jak by řekl Bertie Wooster. Z východu ho ohraničovala St. James´Street a na jihu Piccadilly. Teď už není ani malý, protože nadobro zmizel. Odvál ho vítr a sdílí osud s Ninive a Tyrem.
P. G. Wodehouse v předmluvě k Jitřním zpěvům, překlad Milan Žáček

Že se ve svých početných humoristických povídkách a románech utíká do minulosti (navíc značně idealizované), neměli čtenáři P. G. Wodehousovi nikdy za zlé. Naopak do časů staré dobré Anglie britského spisovatele rádi následovali. Zvlášť v době, kdy kolem zuřily dějiny 20. století se dvěma světovými válkami.

Je paradoxní, že autor, který ve svých románech tak neodolatelným způsobem zvěčnil svou vlast, prožil většinu svého života mimo ni. Pelham Gerenville Wodehouse (1881–1975) před první světovou válkou odešel do USA, druhá světová válka ho zastihla ve Francii, kde byl krátce po německé okupaci internován v zajateckém táboře. V té době se už jeho vytříbený slovní humor těšil v Evropě a Americe značné čtenářské oblibě. A tak záhy obdržel nabídku berlínského rozhlasu, aby vystoupil v jeho vysílání.

Lukáš Hlavica

Wodehouse, který se ve svém psaní politice vždycky důsledně vyhýbal, chtěl ujistit fanoušky v Británii i v Americe, že je v pořádku. Věřil, že čtenáře svými odlehčenými válečnými historkami v těžkých časech povzbudí. Politická naivita se Wodehousovi krutě vymstila, po válce byl v Británii v nepřítomnosti vyšetřován pro podezření z kolaborace. I když byly závěry komise MI5 nakonec negativní, Wodehouse se už domů nevrátil. Uchýlil se do USA, kde žil až do své smrti.

Jako autor byl neobyčejně plodný, zanechal po sobě na 90 románových nebo povídkových knih, dvě desítky filmových scénářů, zhruba třicet divadelních her a muzikálů. Vytvořil hned několik oblíbených komických charakterů, nejslavnějšími se stali mladý gentleman Bertie Wooster a jeho komorník Jeeves. Bertie a Jeeves představují protiklady, které se přirozeně přitahují: dobrosrdečný, urozený, zajištěný, ale nesamostatný pán a geniální sluha, který svého zaměstnavatele dovede vytáhnout z každé šlamastyky. Charakter Wodehousova humoru pak pro české čtenáře nejlíp vystihne informace, že Jeevesovy příběhy byly zásadní inspirací Zdeňka Jirotky při psaní Saturnina.

Jiří Suchý z Tábora v roli malého Lintona

Pět dobrodružství ze společného soužití Bertieho a Jeevese dalo základ malému dramatickému seriálu, který jeho autor Vít Vencl pojmenoval podle povídky, v níž se dvojice potkává poprvé. Režie se ujala Martina Schlegelová, která se při práci mohla opřít o zkušenosti z nastudování úspěšné inscenace Zavolejte Jeevese! v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Z ní si jako Bertieho přivedla Jiřího Suchého z Tábora, pro Jeevese našla ideálního představitele v Lukáši Hlavicovi.             

Osoby a obsazení: Bertie Wooster (Jiří Suchý), Jeeves (Lukáš Hlavica), Flora (Klára Sedláčková-Oltová), strýc Willoughby (Jaromír Dulava), Edwin (Tomáš Havlínek), Bingo Little (Marek Němec), strýc Little (Miroslav Táborský ), Mabel (Tereza Dočkalová), Freddie Bullivant (Pavel Oubram), Elizabeth (Klára Suchá), Kegworthy (Jan Vondráček), Ťuňťa (Veronika Košťáková), Teta Dahlia (Natálie Drabiščáková), Tuppy Glossop (Jan Meduna)

Překlad: J. Z. Novák
Dramatizace: Vít Vencl
Dramaturgie: Renata Venclová
Hudba: Jan Čtvrtník
Zvukový mistr: Radek Veselý
Režie: Martina Schlegelová

Natočeno v roce 2017.

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio