Pavel Kolmačka: Život lidí, zvířat, rostlin, včel

11. leden 2021

Ivan Řezáč, Pavel Neškudla a Helena Dvořáková čtou ze stejnojmenné básnické sbírky básníka a prozaika, která se snaží postihnout celek lidského života v našem světě. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Ivan Řezáč, Pavel Neškudla, Helena Dvořáková
Připravila: Olga Stehlíková
Režie: Vít Vencl
Natočeno: v roce 2019

Básník, překladatel, filozof Pavel Kolmačka žije velmi tradičním venkovským způsobem života – tedy takovým, který je dnes netradiční, ba dokonce by mohl dobře být pokládán za alternativní. Každodenní kontakt s včelami, zahradou, ovcemi, dřevem a nejbližší rodinou, péče o ně, péče vzájemná, je pro básníkovo vnímání světa – a tedy i tvar jeho poezie – zásadní. Sbírky vydává v nakladatelství Triáda, které si rovněž zakládá na tradičním přístupu ke knihám a svůj malý okruh autorů udržuje mimo mediální podporu. Pavlu Kolmačkovi v Triádě v posledních několika letech vyšla básnická trilogie, která v současné české poezii silou a působivostí výpovědi a básnickým viděním zřejmě nemá obdoby.

Třídílný cyklus završuje básnická sbírka Život lidí, zvířat, rostlin, včel, která vyšla na podzim roku 2018. Patří do něj kromě ní ještě soubor Moře (2010) a Wittgenstein bije žáka (2014). Mimořádná trilogie Pavla Kolmačky byla v roce 2018 oceněna poprvé udělovanou cenou Tvárnice – Dílo roku.

autor: Olga Stehlíková
Spustit audio