Paul Simon - Surprise

18. srpen 2006

Je milé vědět i o případech, kdy to, z čeho má člověk dopředu tak trochu strach, překvapivě zafunguje. Pro ty, kteří mají Paula Simona zaškatulkovaného někde v šedesátých letech jako věrného parťáka Art Garfunkela, bude možná jeho aktuální nahrávka "Surprise" překvapením. A to je jedině dobře.

Není na místě mít k Simonovým projektům nedůvěru. Nicméně posluchač, který o něm pár let neslyšel (málokdo ví, že v průměru jednou za pět let vylézá Simon se sólovou deskou), musí mít při držení aktuální novinky chtě nechtě pochyby, že jeho oblíbenec nebude mít už příliš velkou motivaci vyvíjet se a spokojí se s naředěnou verzí toho, co tak dobře fungovalo před třiceti, čtyřiceti lety.

Simon se ale neuzavřel a chce pokračovat, hledá cesty, experimentuje s výrazem. Proto se na desce v roli spolutvůrců objevuje také elektronický mág Brian Eno, zaslechnete tu nástroje jazzových es formátu pianisty Herbieho Hancocka či Billa Frisella s elektrickou kytarou. Jistě, šlo by namítat, že když si vezme k ruce Ena s Hancockem, jde pak experimentování samo. Ne že by tedy spolupráce výše zmíněných nebyla z desky patrná. Zvláště ti, kdo mají naposlouchané společné projekty Ena s jinými muzikanty, musí mít pocit, že skladbu jako je "Sure Don't Feel Like Love" měl původně přichystanou pro desku Davidy Byrnea, "Another Galaxy" že je zas náladou a barvou hlasu jak vypadlá z posledního alba Petera Gabriela. Pod celkem je ale podepsán Simon, on nese kůži na trh a přes všechny podobnosti se jedná o jeho desku, s konzistentní atmosférou a jasným konceptem. Lehce elektronické podklady a najazzlé základy jeho současnému výrazu prostě sedí - jestli někde šetřit mohl, tak na vložkách, inspirovaných country stylem.

Paul Simon - Surprise

Surprise funguje. Je to deska autentická, nevypočítavá, originální a jednoznačně pozitivní pro ty, kdo "toho Simona od Garfunkela" už chtěli smést ze stolu jako přesluhujícího folkáče ze šedesátek. Nabourává klišé o nefungujících návratech starých legend na scénu a to je dobře. Přitom se, objektivně vzato, nejedná o žádný zázrak, historické milníky v hudbě se kvůli "Surprise" doplňovat nebudou. Jen příjemné překvapení, které se neoposlouchá. To v tomto případě bohatě stačí.

Oficiální web Paula Simona

autor: Hynek Just
Spustit audio