Palachův týden ve fotografii

21. leden 2009

V Ambitu kláštera bratří františkánů na Jungmannově náměstí v Praze byla 16. ledna zahájena výstava připomínající smutné výročí sebeupálení Jana Palacha na Václavském náměstí 16. 1. 1969. Letos uplynulo 40 let ode dne, kdy se tehdy mladý student Filozofické fakulty pokusil doručit svým spoluobčanům velmi naléhavý vzkaz.

130 fotografií, které jsou instalovány na zdech prostorného Ambitu, kousek od místa činu, mapuje emotivní reakci, kterou Palachův čin vyvolal. Kurátorka výstavy Jan Palach / 16. - 25. ledna 1969 Dana Kyndrová vytvořila cyklus fotografií složený ze snímků šestadvaceti českých a jednoho slovenského fotografa. Jejich fotografie jsou seřazeny tak, jak po sobě jednotlivé události od 16. do 25. ledna následovaly, a je uzavřena následným zásahem VB 26. ledna a tzv. sadovou úpravou pomníku sv. Václava, která k němu měla omezit přístup, provedenou o dva dny později.

Na výstavě si můžete prohlédnout snímky Pavla Diase (který bude mít shodou okolností v těchto dnech výstavu také v Langhans Galerii), Bohumila Dobrovolského, Jiřího Chocholáče, Miroslava Martinovského, Miloně Novotného, Jana Reicha, Pavla Štechy, Miroslava Zajíce a dalších.

Fotografie Jana Bartůška

Organizátoři výstavy nezapomněli ani na další oběť sovětské invaze, kterou se stal o měsíc později po Janu Palachovi student Střední průmyslové školy železniční v Šumperku Jan Zajíc. Snímek Bohumila Dobrovolského, který na výstavě také najdete, jej zachycuje během studentské protestní hladovky, kterou držel až do Palachova pohřbu. A výstavu v Ambitu uzavírá několik fotografií Miroslava Hucka ze Zajícova pohřbu v březnu téhož roku.

Kromě fotografií se na výstavě setkáte i s textovými kolážemi a expresivní figurální plastikou malíře a sochaře Jiřího Sozanského. Při prozkoumávání archivu STB přišla Sozanskému do rukou i devítisetstránková složka, kterou si o Janu Palachovi a událostech, jež po jeho činu následovaly, Státní bezpečnost vedla. Pro tuto výstavu z nich vybral ty části, které se týkají okolností likvidace Palachova náhrobku vytvořeného Olbramem Zoubkem, v jehož ateliéru mezi lety 1970 - 1973 Sozanský pracoval.

Fotografie Přemysla Hněvkovského

Plastika, kterou najdete umístěnou v Rajské zahradě za okny Ambitu, má podle jeho vlastních slov reflektovat životní zkušenost, kterou právě Palachův čin velmi ovlivnil. "Tématem většiny mých projektů je člověk v mezní situaci, a tak jsem v době, kdy bilancuji svůj život i tvorbu, zakomponoval do plastiky i posmrtnou masku Jana Palacha, kterou jsem dostal od Olbrama Zoubka, jako doklad atmosféry té doby, která mě poznamenala na celý život", uvedl Jiří Sozanský.

Fotografie Daniely Sýkorové

Na výstavě si můžete pořídit i doprovodnou publikaci, ve které najdete 150 fotografií. Jmenuje se stejně jako výstava Jan Palach / 16. - 25. ledna 1969 a vydalo ji k této příležitosti nakladatelství Kant.

Výstavu můžete navštívit do 28. února 2009.

Jan Palach 16.- 25. 1. 1969 - Ambit kláštera bratří františkánů, Jungmannovo náměstí, Praha
Pořadatel: Pražský dům fotografie

autor: Kateřina Lánská
Spustit audio

Více z pořadu