Paintumentary - výstava Jana Macúcha

Do světa plného imaginace diváky zavede výstava Jana Macúcha v pražském knihkupectví a galerii Řehoře Samsy v pasáži Lucerna nazvaná poněkud záhadně Paintumentary. Macúchovy černobílé kvaše na papíře nám s humorem a nadsázkou představují absurditu času minulého, současného a bohužel i budoucího.

Kdo je to Jan Macúch? Malířský autodidakt. Těžce se zapletl s Freudem a kreslířem a malířem Helnweinem, které podle svých slov vykrádá. Poznámka na okraj: o Helnweinovi se říká, že si nikdy nebere servítky. V každém případě však v koktejlu vlivů sedí také Kafka, Beckett, Hrabal a chvílemi i Hašek. Ale vzhledem k charakteru děl, které vystavuje u Samsy, přiznává i vliv Tonyho Ray Jonese, Lubomíra Kotka, Viktora Koláře, podklady ho zásobuje NASA, FBI, archivy zaniklých zubních klinik a i veledíla Korejské tiskové kanceláře.

03070461.jpeg

Vernisáž výstavy se konala na konci ledna, pak byla výstava načas přerušená, k prohlednutí bude opět od 22. února do 8. března. Za přerušením výstavy nehledejte žádné cenzurní či jiné zásahy, jen organizační nepřehlednost. Ale i tenhle zmatek k výstavě tak nějak patří. Kurátorem výstavy je Josef Vomáčka.

S kurátorem výstavy Josefem Vomáčkou natočil Jiří Kamen následující rozhovor, který jsme vysílali ve Víkendové příloze stanice Vltava 15. 2. 2014. Nejdříve se Jiří Kamen Josefa Vomáčky zeptal, kde se s Janem Macúchem seznámil.

autor: Jiří Kamen
Spustit audio