Osudy Josefa Platze (5 dílů)

23. červen 2017

Dnešní doba „touží po příbězích a zážitcích“. Většina lidí si tento pojem spojuje s exotickými zážitky z neznámých, dalekých zemí, s dobrodružstvím na hranici života a smrti, nebo naopak se společností bezstarostných, usměvavých a vyzývavých „VIP“. Protagonisté vyhledávaného vltavského cyklu Osudy prožívají své „všední životy“. Co je na jejich vyprávění ojedinělé, jsou to vždy životy plnokrevné, pravdivé a žité. Takové jsou i rozhlasové vzpomínky mima, režiséra, scenáristy a filmového dokumentaristy Josefa Platze.

Filmový dokumentarista Josef Platz necestoval za senzacemi, žije od dětství i se svou ženou, spisovatelkou Edou Kriseovou, stále v Praze. Na první pohled je jeho život „obyčejný". Je sice „všední", ale naplňovaný zájmem o lidi, s nimiž se stýká i spolupracuje, se zájmem o společenské a kulturní prostředí, které člověka formují a naplňují. Josef Platz žil nejdříve svým koníčkem: sestrojoval rádijka i magnetofon, na který „padl" maminčin fén na vlasy, chodil rád nakupovat potřebné součástky do prodejny se speciálními „šuplátky". Z koníčka se přehoupl na vysokou školu a začaly starosti o existenci. Najít práci nebylo snadné, se dvěma dětmi a ženou vyhozenou ze zaměstnání obzvláště. K niternému vnímání umění ho – možná paradoxně? – přivedla nemoc, žloutenka. Začal studovat a vystudoval druhou vysokou školu, tentokráte už FAMU, a spojil své profesní umění s filmovým dokumentem.

Druhá polovina 20. století rozhodně nebyla lehkou dobou. Obecná fakta jsou už známa. Ale pětidílné vyprávění Josefa Platze o některých politických událostech a souvislostech, o lidech, kteří v nouzi nejvyšší pomoc našli, nebo ji sami poskytli, místy doslova mrazí.

 

Připravila: Eva Ocisková
Technická spolupráce: Jan Brauner

 

Autor: Eva Ocisková

Spustit audio