Osudy Heleny Tlaskalové-Hogenové

10. srpen 2015

Rozhlasové vzpomínky mikrobioložky a lékařky.

Poslouchejte na Vltavě od 10. srpna 2015 vždy v 11:30. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví v jednom článku také na stránce Hry a literatura.


Profesorka MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová, DrSc., z Mikrobiologického ústavu Akademie věd a členka Učené společnosti ČR zasvětila svůj pracovní život výzkumům v oblasti imunologie. Věnuje se zejména bakteriím, které máme my – lidé – ve svém těle: ve střevech, v ústech i na kůži – a jakkoliv neuvěřitelně to zní, máme jich v sobě 10krát víc než buněk vlastních.

Obvykle nepůsobí žádné potíže, někdy se však stane, že začnou škodit. Ukazuje se, že právě tyto střevní a jiné mikroby mohou hrát roli u řady chronických nemocí, u nichž se dosud neví, čím přesně jsou způsobeny. Které bakterie v mikroflóře člověka jsou zodpovědné za vznik chorob, jakou roli v tom hrají genetické faktory, jakou životní prostředí – na to všechno se profesorka Tlaskalová-Hogenová se svými kolegy snaží najít odpověď. Co ji k vědecké práci a k této problematice přivedlo, jakými peripetiemi pracovními i osobními na své cestě prošla – o tom bude vyprávět ve vltavských Osudech.


Připravila: Jana OlivováTechnická spolupráce: Miloš Kot

autor: Jana Olivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.