Osudety: Divadelní experiment, při kterém divák prožije reálný lidský příběh

17. červenec 2019

Kde začíná a končí divadlo? A kdy z něj může být zážitková úniková hra pro jednoho diváka na motivy skutečného lidského příběhu?

Na klíčovou otázku projektu souboru Tantehorse nazvaného Osudety si musí každý divák odpovědět sám. Autorkou konceptu i režisérkou je Miřenka Čechová, která s tvůrčím týmem připravila projekt Osudety pro pražský festival Nultý bod. Jde o divadelní experiment, který divákům nabízí individuální prožití konkrétního lidského osudu, ve kterém se spojují témata migrace a zpětného zabydlování poválečných Sudet českými re-emigranty.

Osudety

„Když jsem přišla do této chodby a viděla jsem prázdné vitríny, říkala jsem si, že jsou to prázdná místa, která čekají na zaplnění. Že je to kus mojí minulosti, která chybí, o které nic nevím," řekla mi v chodbě Kampusu Hybernská u několika prázdných vitrín Miřenka Čechová.

Festival Za dveřmi. Holektiv staví letadlo, na kterém létala první česká pilotka

Holektiv - Letkyně

Tři odhodlané letkyně sestrojí své letadlo a vy jistě uvěříte, že vzlétne! Tak zvou pořadatelé pražského festivalu pouličního divadla Za dveřmi na představení Letkyně souboru Holektiv.

Tvůrci Osudety představují jako divadelní experiment na hranici performance, instalace a únikové hry pro jednoho diváka. „Chtěli jsme vytvořit intenzivní multisenzorický zážitek, a to se v přítomnosti dalších dělá velmi komplikovaně. Takže jsme se rozhodli, že to bude zážitek pro jednoho diváka, který bude putovat sklepním prostorem, který má tři křídla. Bude tam naváděn světlem a měl by mít pocit, že je svobodný, že nad sebou nemá nikoho, kdo by ho kontroloval. Měla by tam být svoboda poznávání, prožívání příběhu zevnitř, ne z diváckého odstupu," říká autorka konceptu a režisérka Miřenka Čechová.

Osudety

A dodává, s jakými médii tvůrčí tým, který spolu s ní tvoří Martin Tvrdý, Matouš Hekela a Jakub Urban, pracoval: „Představivost diváka je postavena na zvuku a prostoru, důležité jsou i objekty. A další médium, které používáme, je projekce."

Jak Miřenka Čechová říká, v politickém kontextu vysidlování a osidlování Sudet hledala obyčejný lidský příběh a našla ho v osudu Marty, která se narodila a vyrostla na jihu Francie a po konci druhé světové války se se svými rodiči vrátila do Čech. 

Osudety

Osudety mají diváci možnost prožít 18. července od 16 hodin v Kampusu Hybernská. Festival Nultý bod pokračuje až do soboty.

Spustit audio