Osobnost české fotografie 2005

29. březen 2006

V pondělí 27. března udělila Asociace profesionální fotografů ČR titul Osobnost české fotografie za rok 2005. Oceněnými se stali Vladimír Birgus a Jan Mlčoch, kteří v pražském Mánesu převzali diplom a plastiku od výtvarníků Heleny Řeřábkové a Zdeňka Malého.

Kurátoři Vladimír Birgus a Jan Mlčoch byli nominováni jako dvojice za koncepci a výběr fotografií mimořádně rozsáhlé výstavy Česká fotografie 20. století, kterou pořádalo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze a Galerie hlavního města Prahy za spolupráce nakladatelství Kant. Výstava Česká fotografie 20. století byla se svými více než 1200 exponáty dosud největším výstavním projektem, představujícím hlavní tendence, osobnosti a díla české fotografické tvorby uplynulého století. Díla byla vystavena ve třech výstavních prostorách - v Uměleckoprůmyslovém muzeu Praha a dvou prostorách Galerie hlavního města Prahy - U Kamenného zvonu a v Městské knihovně.

Jan Mlčoch a Vladimír Birgus

Stříbrnou a bronzovou plaketu v hlasování porotců o Osobnosti české fotografie 2005 získali fotograf Jan Reich a dvojice Alena Dvořáková a Viktor Fischer. Jan Reich byl nominován za fotografickou publikaci Bohemia. Na projektu pracoval od roku 1994 a na celkem 150 dokonalých černobílých fotografiích z velkoformátové kamery zachytil Čechy s pohledem pro něj charakteristickým. Podle fotografa Antonína Malého, který Jana Reicha nominoval, od doby J. Sudka nikdo z českých fotografů nevytvořil tak ucelené krajinářské dílo, včetně neuvěřitelného, v současné digitální době, technického zpracovaní velkého formátu. Publikaci vydala Jana Reichová, Galerie Nový Svět, 2005.

Dvojice Alena Dvořáková a Viktor Fischer byla nominována za výstavní projekt Misie na Staroměstské radnici v Praze. Výstava završila jejich stejnojmenný fotografický projekt, který zaznamenal práci řádových sester v Česku vzniklých kongregací Školských sester svatého Františka a Sester těšitelek. Oba fotografové dlouhodobě sledovali jejich práci doma i v zahraničí. Celý projekt byl zaměřen na seznámení veřejnosti s obětavou prací sester a na získávání nových sponzorů a dárců pro jejich misie. Jen v roce 2005 se projekt představil na 11 místech - mimo Prahy také v Bratislavě, Lodži, Basileji a dalších.

Alena Dvořáková a Viktor Fischer

Letos se udělovaly prestižní ceny již potřetí - poprvé se za rok 2003 stal Osobností české fotografie fotograf Josef Koudelka a totéž ocenění získal za rok 2004 kurátor Jaroslav Anděl. Smyslem vyhlášení laureáta z řad fotografů, kurátorů, pedagogů, teoretiků, galeristů či vydavatelů je upozornit na mimořádný výkon za uplynulý kalendářní rok a podnítit další zájem o dění v oblasti fotografie.

Asociace profesionálních fotografů České republiky je sdružená v Evropské federaci profesionálních fotografů (FEP). Založena byla 22. ledna 1990. Vedle organizování fotografických výstav se snaží napomáhat realizaci zájmů svých členů a šířit dobré jméno české fotografie.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu