Operní a operetní pěvec Ondřej Doležal

11. červenec 2014

Ondřej Doležal, operní a operetní pěvec, je doyenem souboru Moravského divadla a velkým milovníkem těchto žánrů.

Narodil se na východním Slovensku, rodiče se ale záhy přestěhovali do Mikulova, kde Ondřej vyrůstal a kde také „chodil do houslí“. Protože místo hraní raději zpíval, přizval ho ředitel mikulovské Lidušky coby zpěváka a tanečníka do cimbálové muziky.

Pak šel Ondřej do učení k Baťovi do Zlína, zpívání ani tancování však nenechal. Na vojnu narukoval do Olomouce a když po dvou letech z kasáren vyšel, šel se zeptat do olomouckého divadla, zda nehledají zpěváka nebo tanečníka.

Letos prožívá v Moravském divadle už svou 48. sezónu. Během této dlouhé doby zůstal Olomouci věrný. Zprvu krátce tančil, pak zpíval ve sboru. Vzdělával se a roku 1980 to dotáhl na operního sólistu. Na jevišti ztvárnil přes 130 rolí. Posluchači Českého rozhlasu ho znají z pořadu „Nestárnoucí melodie“, ve kterém pouští snímky ze své bohaté domácí diskotéky.

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.