Oldřich Daněk: Vzpomínka na Hamleta. S Martou Vančurovou a Josefem Vinklářem

26. říjen 2019

Dvanáct let po slavných událostech na Elsinoru začíná děj hry Oldřicha Daňka Vzpomínka na Hamleta. Klaudius nezemřel Hamletovým mečem, přežil těžké poranění a nyní je Fortinbrasovým vězněm. Jaká je jeho verze událostí na královském dvoře, po kterých Dánsko ztratilo samostatnost? Za které činy je ochoten převzít vinu a jaká obvinění odmítá? Variaci na shakespearovské téma poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Oldřich Daněk si pohrává s klasickou látkou, využívá „slabá“ místa Shakespearova Hamleta a předkládá poněkud „střízlivější“ verzi mocenského dramatu. Z dialogu královny a vězně Klaudia vyrůstá nový, nečekaný obraz dánské tragédie jako brilantní metafora o lásce a moci, ovládání a vládnutí.

Josef Vinklář v rozhlasovém studiu

Svůj nápaditý shakespearovský apokryf zahrnul Daněk do televizního cyklu hříček o královnách, který si také sám režíroval. V rozhlase ovšem Vzpomínku na Hamleta natočil režisér Josef Henke ve skvělém hereckém obsazení.

Osoby a obsazení: Královna norská (Marta Vančurová), Klaudius (Josef Vinklář), Horatio (Lukáš Hlavica), Kapitán (Jiří Klem) a hlášení a odhlášení (Hana Brothánková)

Dramaturgie: Oldřich Knitl
Režie: Josef Henke
Natočeno v roce 1994.

Spustit audio