Odstřelovač

4. červenec 2007

Žádný správný béčkový akčňák z poslední doby se neobejde bez teorie spiknutí, ať už se týká komplotu ve vysokých armádních kruzích, zkorumpovanosti politiků, či vlivu nadnárodních korporací. Tyto motivy samozřejmě můžeme najít i v kvalitnějších snímcích, ale tam se většinou k řešení nedojde se zbraní v ruce. Odstřelovač vás ani na chvilku nenechá na pochybách v tom, že pokud máte tu správnou bouchačku, můžete hladce vyřešit jakýkoli problém. UVNITŘ TRAILER!

Nejmenovaný africký stát, vrchol skalního útesu pokrytého řídkou vegetací, dvě osoby se špičkovou výzbrojí ukryté pečlivě pod maskovací sítí. Tajná operace s cílem ochromit vojenské velení a reakční schopnost jednotek nepřítele právě probíhá a vlasové linky sniperova zaměřovače se ustálily u kořene nosu první oběti. Celá akce se však nečekaně zvrtne a odstřelovač Bob Lee Swager i se svým navaděčem jsou ponecháni napospas nepřátelům. Domů se vrátí jen Bob, zanevřevší na velení vystoupí z armády a usadí se v ústraní v horách, kde žije jen ve společnosti svého psa.

Nepřátelé však nikdy nespí a Boba zanedlouho navštíví plukovník Isaac Johnson, aby mu sdělil, že prezidentovi hrozí atentát a vlast tudíž potřebuje jeho pomoc. Bob má pro vládu připravit analýzu střeleckých pozic, z nichž by mohla být hlava státu ohrožena sniperem při svém projevu v Philadelphii. Bob se nechá ukecat neboť plukovník šikovně zahrál na jeho patriotickou strunu a smysl pro povinnost. Obhlédne terén, zprávu vypracuje, a pak se jako konzultant podílí na ostraze prezidenta. To celé je ovšem bouda, komplikovaný komplot s cílem zajistit si obětního beránka a údajně nepovedeným atentátem na prezidenta spojených států zastřít skutečné motivy. Hned po výstřelu, který zasáhne afrického církevního hodnostáře stojícího hned vedle prezidenta, se "krizový tým" pokusí Boba odstranit, tomu se však podaří utéct a jako nejhledanější muž USA musí prokázat svou nevinu tím, že odhalí skutečné viníky, v čemž mu pomáhá nezkušený agent FBI Nick Memphis, kterému na celé kauze od začátku něco nesedí. Indicie vedou do těch nejvyšších míst a Bob se rozhodne celou záležitost vyřešit, tak jak to umí nejlépe - puškou.

Odstřelovač

Antoine Fuqua spojil svůj osud filmového režiséra s akčními snímky, z reklamy a hiphopových videoklipů přesedlal rovnou k béčkovým akčním snímkům jako "Střelci na útěku", aby se nakonec propracoval k vrcholu své filmografie "Training day", za nějž byli oba hlavní herci (Ethan Hawk a Denzel Washington) navrženi na Oskara. Odstřelovač je bohužel zřetelným krokem zpět. Jednoduchému, nepříliš důmyslnému příběhu nesedí Fuquův místy rozvleklý vyprávěcí styl a zpomalené, rádoby vyšetřovací pasáže brzdí tempo celého filmu, který by mohl být v zásadě variací na western - kladný hrdina přijede do města, čelí partě místních padouchů, které nakonec vyřídí svým neomylným koltem, aby mohl odjet vstříc zapadajícímu slunci. Tanečky okolo spiknutí ve vysoké politice a armádních kruzích mají navodit dojem promyšleného scénáře, jenž je ovšem ve své podstatě neuvěřitelnou slepeninou konspirace, zneužívání mocenského postavení v zemích třetího světa a postavy osamělého hrdiny, který bere spravedlnost do vlastních rukou, když zkorumpovaná justice selhává. I tak má Fuqua ve filmu pár světlých momentů, jež si udrží atmosféru, například závěrečná odstřelovačská scéna, nebo pasáž, kdy postřelený Bob zachraňuje holý život.

Odstřelovač

Herecké výkony jsou podobně rozkolísané, protřelý akční protagonista Mark Wahlberg je v roli Boba patřičně cool a jeho zachmuřený podezíravý pohled spolu s nekompromisním vystupováním vytváří poměrně zajímavou postavu. O moc horší je to ovšem v případě neméně zkušeného Dannyho Glovera, kterému záporná role plukovníka Johnsona opravdu nesedla. Jednou ze slabin celého filmu je také absence rovnocenného soupeře - plukovník se v zásadě zvládá jen rozčilovat a jako mozek týmu přichází na stále stejná řešení, vždycky povolá další posily. Posily pak Bob likviduje jako na běžícím pásu, aniž by se u toho byť jen zapotil.

Odstřelovač

Odstřelovač je nekomplikovaný akční snímek s nepříliš vyvedeným scénářem a kolísavou režijní kvalitou, výsledný dojem trochu napravuje pár povedených akčních pasáží a herecký výkon Marka Wahlberga. Pokud vás naláká Danny Glover, nechte si tento film radši ujít a uchovejte si v hlavě obraz sympatického stárnoucího policejního důstojníka Murtoa.

Odstřelovač

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Bontonfilm

Odstřelovač (Shooter) akční / thriller / drama, USA / Velká Británie / Bulharsko, 2007

Režie: Antoine Fuqua, scénář: Jonathan Lemkin (podle knihy Stephena Huntera), produkce: Lorenzo di Bonaventura, Ric Kidney, kamera: Peter Menzies, střih: Conrad Buff IV, Eric A. Sears, hudba: Mark Mancina

Hrají: Mark Wahlberg (Bob Lee Swagger), Danny Glover (plukovník Isaac Johnson), Ned Beatty (senátor Charles F. Meachum), Michael Pena ( Nick Memphis), Kate Mara (Sarah Fenn)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio