Od koho opisoval Georg Friedrich Händel? Seznamte se s Františkem Václavem Habermannem a jeho mší ke sv. Ludmile

28. září 2023

F. V. Habermann: Missa II Sanctae Ludmilae. Pro Český rozhlas natočil unikátní snímek soubor Ensemble Inégal s uměleckým vedoucím Adamem Viktorou.

V roce 1747 v Kraslicích vydal český skladatel původem z Kynžvartu František Václav Habermann sbírku šesti mší k zemským patronům. Výtisky této sbírky si našly cestu až k rukám autora oratoria Mesiáš, který z jeho sbírky čerpal ve svých několika dílech. Český rozhlas zaznamenal jako světovou premiéru studiového snímku jednu z těchto mší: Mši č. 2 ke sv. Ludmile. Stalo se tak při příležitosti výročí 1100 let od násilné smrti české kněžny. Interpretace se ujal soubor Ensemble Inégal s uměleckým vedoucím Adamem Viktorou.

„Obohatilo mě to spoustou znalostí a zážitků, když jsem v Cambridge studovala Händelovy náčrty nebo když jsem v studovala v oxfordské takové potterovské knihovně Habermannův tisk. Tohle je něco určitě nezapomenutelného.“ Říká muzikoložka Kateřina Pincová, která se výzkumem Habermannova díla zabývá a která i připravila notové materiály pro snímek. 

Spustit audio

Související