Sdílená blízkost. Co nabízí současná AVU?

21. září 2024

Čtyřdílnou sérii pořadů o pražské Akademii výtvarných umění otevře rozhlasové leporelo ze zahájení Výstavy klauzur 2023/2024 poskládané z epizodních záběrů natočených se studenty, pedagogy a dalšími zaměstnanci školy a komentované Romanem Štětinou, odborným asistentem ateliéru Intermedia 2.

1. díl: Plané plody na AVU

Výstavy klauzurních a diplomantských prací na AVU bývají přehlídkou různorodých uměleckých projevů a přístupů od tradičních médií až po nejmodernější digitální technologie. Pořad je autorovým subjektivním vhledem do autentického prostředí a atmosféry školy a ukázkou toho, kam současné mladé umění směřuje.

Kurátorka výstavy „Plané plody – diplomky AVU 2024“, Lamija Čehajić, diplomovala na Akademii výtvarných umění v Praze v minulém roce v ateliéru Intermedia 3 Tomáše Vaňka. Výstava představuje práce 52 absolventů ze všech 18 ateliérů, které na AVU fungují.

Expozici komentuje její kurátorka slovy: „Když jsem přemýšlela o tom, jak by ta výstava mohla být pojmenována a jak by vizuálně mohla být ohraničena, tak jsem vycházela z představ zarostlých zahrad nebo takových momentů, když se vrátíte na chatu a tam všechno je zpustlé – divoký porost kopřiv a houští se neinvazivně společně vyskytují v meziprostoru budov a jednotlivých výtvarných poloh jako měkké listové polštáře.“

autor: Miroslav Buriánek
Spustit audio

Související