Ajvaz, Topol, Katalpa, Škvorecký, Havel, Kundera, Kafka, Bellová... České léto na Vltavě přinese nekonečnou řadu zvučných jmen

8. prosinec 2020

Rtuť teploměru stoupá, děti odhazují aktovky do rohu a koupaliště se plní. Kromě tradičních kratochvil letos prázdniny přinesou České republice i povinnosti. S červencem se podruhé staví do čela Evropské unie. České léto na Vltavě proto nebude jen ryze odpočinkové, ukáže taky, kolik zásadních osobností naše hranice dalece překročilo.

Prázdninový program jsme zahájili už v pondělí 27. června velkolepým přímým přenosem odpolední Mozaiky z náměstí Míru v Praze. Konkrétně ze střechy kavárny POTMĚ.

Čtěte také

Mezi hosty se objevili operní pěvkyně Dagmar Pecková, herečka Lenka Krobotová, divadelní režisér Jiří Havelka, spisovatelka Radka Denemarková, filmová režisérka a animátorka Michaela Pavlátová nebo dokumentaristka Adéla Komrzý. Vltava tím podpořila prázdninový projekt Světlušky - Nadačního fondu Českého rozhlasu, který se během léta objeví hned v několika českých městech.

Výběr z programu

DRAMATICKÉ ŘADY
3. 7. Egon Hostovský: Půlnoční pacient (6 dílů)
12. 7. S.d.CH.: Můj vůz je před vraty /PREMIÉRA/
30. 7. Franz Kafka: Zámek
30. 7. Milan Kundera: Jakub a jeho pán
13. 8. Václav Havel: Žebrácká opera

ČETBA NA POKRAČOVÁNÍ
3. 7. Michal Ajvaz: Druhé město /PREMIÉRA/
22. 7. Bianca Bellová: Jezero
22. 8. Bruce Chatwin: Utz /PREMIÉRA/

ČETBA S HVĚZDIČKOU
3. 7. Jakuba Katalpa: Je hlína k snědku? /PREMIÉRA/
10. 7. Ludvík Němec: Lůno /PREMIÉRA/
4. 8. Jáchym Topol: Sestra /PREMIÉRA/

POKRAČOVÁNÍ ZA PĚT MINUT
29. 6. Mohamed Kacimi: Po stopách Kateba Yacina /PREMIÉRA/
3. 8. Josef Škvorecký: Legenda Emöke
31. 8. Lukáš Prokop: Al-Jazair /PREMIÉRA/

POVÍDKA
Čeští kandidáti na Nobelovu Cenu za literaturu
7. 7. Vladimír Holan: Kolury /PREMIÉRA/
8. 7. Arnošt Lustig: Deník ženy z Odvšivovací stanice /PREMIÉRA/
Naši v cizině 2
13. 8. Franz Kafka: Venkovský lékař
14. 8. Franz Kafka: Letecký týden v Brescii
15. 8. Franz Kafka: Umělec v hladovění
16. 8. Franz Kafka: Ortel
17. 8. Franz Kafka: Doupě
18. 8. Franz Kafka: Ponořen do noci
19. 8. Franz Kafka: Malá paní
21. 8. Miroslav Krobot: Nahoře / Herci /PREMIÉRA/
Naši v exilu
22. 8. Egon Hostovský: Eliza /PREMIÉRA/
23. 8. Egon Hostovský: Záhadný posel /PREMIÉRA/

DOPOLEDNÍ ČETBA
26. 7. Petr Šabach: Večerní matiné /PREMIÉRA/
27. 7. Petr Šabach: Vesmírná podivnost /PREMIÉRA/
18. 8. Heinrich Böll: Tank mířil na Kafku /PREMIÉRA/
29. 8. M.Vajchr, O.von Graben: Strašidelné Čechy /PREMIÉRA/

SVĚT POEZIE
7. 8. Jiří Kolář: Nápady pana Suna /PREMIÉRA/
28. 8. Eugen Brikcius /PREMIÉRA/

SOUZVUK
25. 7. Ladislav Klíma jako inspirace /PREMIÉRA/
8. 8. Jiří Kolář: Prométheova játra /PREMIÉRA/
15. 8. Vladimír Mikeš – Odkud to přichází? /PREMIÉRA/
5. 9. Praha v současné poezii /PREMIÉRA/

České léto na Vltavě – kompletní program vysílání

Od konce června se pak zvučná jména budou proplétat vysílacími řadami pravidelně. Četba na pokračování otevře České léto premiérou kultovní knihy Michala Ajvaze Druhé město. Na ní naváže zásadní osobnost české literatury, která zanechala výraznou stopu v zahraničí – Josef Škvorecký. Nabídneme taky Jezero Biancy Bellové ověnčené Cenou Evropské unie za literaturu a jinou perspektivu nabídne premiérová četba z knihy Angličana Bruce Chatwina Utz zasazená do prostředí Prahy.

Podobně nabitá bude také Četba s hvězdičkou. Nově natočenou kniha Je hlína k snědku? Jakuby Katalpy vystřídá premiéra několikadílné povídky Ludvíka Němce. Chybět nebudou ani Markéta Pilátová, Miloš Urban nebo Jan Zábrana. Začátkem srpna však nabídneme skutečnou lahůdku – kulatiny Jáchyma Topola oslavíme s jeho dnes už legendárním románem Sestra, který zařazujeme v premiéře v podání Tomáše Pavelky.

V řadách her se pak budou střídat zásadní autoři jeden za druhým. V průběhu léta tak uslyšíte dramatické texty Ivana Olbrachta, Egona Hostovského, J. K. Tyla, Josefa Topola, Pavla Kohouta… A vynechat nemůžeme ani Milana Kunderu, Franze Kafku nebo Václava Havla. 12. července navíc v premiéře přineseme hru výrazného současného dramatika S.d.CH. napsanou pro Vltavu u příležitosti narození dalšího z prezidentů – Emila Háchy.

V Povídce postupně zmapujeme české kandidáty na Nobelovu cenu, nejpřekládanější autory nebo naše spisovatele v cizině či v exilu. Osudy pak nahlédnou do životů Evy Jiřičné, Josefa Svobody a mnoha dalších. Ani letos navíc nebude chybět pravidelná letní řada Pokračování za pět minut.

Stranou však nezůstanou ani publicistické formáty. České kulturní stopy v zahraničí zmapujeme v Mozaice prostřednictvím reportáží našich spolupracovníků v Paříži a v Bruselu. Letní seriály chystáme také o českém designu, který se prosadil v cizině, připomeneme posluchačsky oblíbené série věnované architektům Plečnikovi a Kotěrovi. České umělce v létě představí i profilové rozhovory ve Vizitce a speciální pořady Víkendové přílohy.

Podobně pestré bude České léto i v hudbě. Po porci současné i klasické hudby bude samotný závěr Českého léta patřit oslavě 50 let od zahájení vysílání Vltavy. Na 4. září si tedy už teď do diáře poznamenejte slavnostní koncert Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma a vltavských osobností Milana Caise, Dana Bárty, Beaty Hlavenkové, Marty Kloučkové, Sáry Vondráškové a Ondřeje Pivce, který se uskuteční na Střeleckém ostrově v Praze.

Tak tedy krásné České léto s Vltavou!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka