Miloš Doležal: Do posledních sil. Dokumentární povídka z konce protektorátu o hrdinství československého parašutisty

7. květen 2021

Pravý bojovník se bije do posledních sil. Poslechněte si příběh Vladimíra Hauptvogela, československého válečného parašutisty. Četbu ze své reportážní prózy pro rozhlas připravil Miloš Doležal. Účinkuje Petr Lněnička. Premiéru najdete on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Petr Lněnička
Připravil: Miloš Doležal
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 3. 5. 2021

Zkraje dubna 1944 došlo k parašutistickému výsadku v lesích nedaleko Orlíka: v místech obklopujících dnešní Orlickou přehradu. Ve své reportážní próze Miloš Doležal sleduje příběh Vladimíra Hauptvogela, parašutisty a československého vojáka od chvíle jeho odchodu z vlasti nedlouho po okupaci v roce 1939, přes výcvik ve Francii a Anglii až do chvíle seskoku na levém břehu Vltavy nedaleko Kamýka. A soustředí se také na následující dny plné snahy o radiové spojení s Anglií a budování odbojové sítě kontaktů. Příběh hořkne zradou jednoho z parašutistů, která vede k veliké akci SS.

Jako v dalších Doležalových dílech i zde se odhaluje pravost charakterů v mezních situacích. Próza je také cenná tím, že na základě pramenů poutavě rekonstruuje podmínky našich vojáků v zahraničí během druhé světové války.

autoři: Miloš Doležal , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.