Slovanský dřep jako symbol hrdých Východoevropanů. V MeetFactory vystavuje i provokativní Oleg Kulik

8. říjen 2018

Slovanský dřep, to je doslovný překlad fenoménu Slav Squatting, který vznikl v postsovětské atmosféře na východoevropských sídlištích a díky internetu se stal hitem a inspirací řady vizuálních umělců a hudebníků.

Věnuje se mu i nejnovější výstava v pražské MeetFactory, která nese název „Slav Squatting and Its Discontents“ - což můžeme přeložit jako „Nespokojenost Slav Squattingu“. Kurátor Piotr Sikora dal prostor celkem osmi umělcům, včetně svou Čechů.

Slav Squatting and Its Discontents

„Slav Squatting ukazuje to, že jsme hrdí na to, kdo jsme a co děláme, že už nejsme ti lidé z Východu, kteří se omlouvají, že u nich byl komunismus,“ říká kurátor Piotr Sikora a odpovídá na otázku, jak je slav squatting tematizován ve vizuálním umění.

„Hodně inspirativní figura je pro mě Oleg Kulik a jeho práce, kterou udělal v roce 1984. Jmenuje se to Mad Dog. Tam převzal roli ruského psa, šíleného umělce z Východu, který se nesnaží ukázat, jak je civilizovaný, ale přijde na výstavu a pokouše toho západního kurátora.“

Slav Squatting and Its Discontents

Zmíněný ruský umělec a performer Oleg Kulik je nejstarším vystavujícím umělcem v MeetFactory. Dále jsou k vidění dvě videa ruské umělkyně Aliny Gutkiny, která představují svět ruských předměstí. Klíčovým dílem je socha polského multižánrového umělce Norberta Delmana zpodobňující gopnika, dřepícího na zbytku střechy auta. Je vytvořená z materiálů, které našel v odpadcích nebo v železářských skladech. Českou scénu zastupují dva autoři - Max Lysáček představuje dystopickou vizi budoucnosti, ve které vládne kanibalistická strana, a Lenka Balounová zkoumá patriarchální koncept skrze fotografie krásných slovanských žen fotografovaných s medvědem.

Slav Squatting and Its Discontents

Výstava Slav Squatting and Its Discontents potrvá v pražské MeetFactory do 4. listopadu. Každé úterý ji navíc doplní doprovodný program.

Doprovodný program:

9. 10. od 19:00 - Slav Squatting and Its Discontents, diskuse za účasti polské kulturní teoretičky Agaty Pyzik a Jana Bělíčka, editora magazínu A2
9. 10. od 21:00 - performativní přednáška s kurátorem Piotrem Sikorou
16. 10. od 19:00 - Oleg Kulik: Artist‘s Talk
23. 10. od 18:30 - performativní přednáška s kurátorem Piotrem Sikorou (spoluúčast Max Lysáček)
30. 10. od 18:30 - performativní přednáška s kurátorem Piotrem Sikorou (spoluúčast Lenka Balounová)

Spustit audio