Letní Letná je v plném proudu. Zažijte cirkus s Českým rozhlasem Vltava Cirk On Air 26. srpna

23. srpen 2017 14:00

Doslova cirkusové hody nabízí každý rok mezinárodní festival Letní Letná, největší a nejstarší festival nového cirkusu v Čechách. V parku vyrostla šapitó s okolostojícími karavany a každý večer se z nich ozývá živý hudební doprovod světových novocirkusových představení. Na letošní 14. ročník pozvali pořadatelé soubory z různých frankofonních oblastí – Kanady, Francie i Belgie – ke kterým se připojí jedno katalánské duo. Český rozhlas Vltava se letos rozhodl zprostředkovat atmosféru festivalu skrze živé vysílání přímo z centra dění.

Něco málo o québeckém folkloru zjistíme v rozhovoru se zástupci souboru Cirque Alfonse, který do Prahy přijel z města Saint-Alphonse-Rodriguez kanadské provincie Québec. Na festival přivezli netradiční, místy burleskní, elektro kabaret nazvaný Barbu.

V kontrastu proti početné skupině kanadských artistů stojí francouzské duo Atelier Lefeuvre & André, jehož představiteli jsou akrobat Jean-Paul Lefeuvre a žonglér Didier André, kteří se cirkusovým uměním věnují už třicet let. Ve svých inscenacích vytváří skrze herectví, žonglování, akrobacii a hudbu poetické a vtipné momenty. K divákům se přibližují přímou interakcí. Doufám, že podobnou metodu využijí ve vztahu k posluchačům.

Rwandský soubor Future Vision Acrobat
Jak se žije cirkusovým akrobatům ve Rwandě a dá se cirkusem bojovat proti chudobě? O tom jsme mluvili se členy souboru Future Vision Acrobat, který v těchto dnech vystupuje na festivalu LETNÍ LETNÁ spolu s uskupením Cirk La Putyka.

Žádnými nováčky v oboru nového cirkusu není ani Bet MIralta a Jordi Aspa, kteří před třiceti lety v Barceloně založili malý rodinný podnik Escarlata Circus. Poetika jejich představení je i po třiceti letech charakteristická svou syrovostí, nespoutaností, svobodomyslností a revoltou proti všemu prvoplánově líbivému. Témata jim nabízí sám život.

Nejmladším zahraničím souborem je na Letní Letné francouzsko-belgický Collectif Malunés, který uvede představení inscenace Forever, hapily.., fantaskní svět, kde se realita současnosti prolíná s tradičními motivy klasických pohádek.

A aby nezůstalo pouze u slov, představí své artistické umění přímo v živém vysílaní dva mladé české soubory – Feel The Universe Circus Company a Hand To Violin.

S našimi hosty se můžete setkat přímo v otevřeném stanu hned za pokladnou nebo prostřednictvím živého vysílání v sobotu 26. srpna od 14 do 16 hodin.

Nahlédněte do interiéru cirkusového stanu Carrousel, ve kterém probíhají některá večerní představení:

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Spustit audio