Nikolaj Vasiljevič Gogol: Portrét

Boris Rösner čte na pokračování povídku ze souboru Petrohradských povídek, groteskních próz s fantastickými prvky, kde třeba lidský nos začne žít vlastním životem a plášť zničí svého majitele. Rovněž portrét zásadně pohne životem svého malíře. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Nikolaj Vasiljevič Gogol (1809-1852) po ukončení gymnaziálních studií odjel do Petrohradu, aby tam - a to bez ironie - pracoval pro blaho vlasti. Zklamal ho úřad i univerzita a své zkušenosti zpracoval ve fantaskních Petrohradských povídkách.

Gogol byl člověk psychicky labilní, trpěl depresemi a jakýmsi vnitřním neklidem, který ho hnal stále na cesty. Jako geniální spisovatel dokázal ovšem i své trápení převést do literatury, z jeho cest vzešla inspirace k románu Mrtvé duše i k dramatu Revizor. Jeho dílo, které miloval už Jan Neruda, patří k základům moderní evropské literatury. 

Účinkuje: Boris Rösner

Překlad: Anna Nováková 
Připravil: Miroslav Staněk
Režie: Dimitrij Dudík

Pořad byl natočen v roce 2001.

autor: Miroslav Staněk
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.