Nikol Bóková: Unravel

29. prosinec 2020

Nová nahrávka klavíristky Nikol Bókové, která vznikla ve spolupráci s baskytaristou Martinem Kociánem a bubeníkem Michalem Wierzgoněm. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…) Sama Bóková na adresu svého druhého počinu řekla: Unravel znamená v angličtině rozluštit, přijít na něco. Jako když člověk rozlouskne složitý hlavolam. Dramaturgie celé té desky je pro mě nesmírně důležitá. To, jak jdou skladby za sebou má pro mě významnou roli. Musím uznat, že Nikol Bóková vdechla svému albu opravdu výsostný rozměr. Výborně svou roli sehráli oba její dvorní muzikanti – perkusivně skvělý Wierzgoň a vždy rytmicky překvapivý a barevně vynalézavý Kocián u kontrabasu. Je to deska, která se otevírá postupně jako květ po dlouhé studené noci. Světlo, které ji však s každým dalším poslechem zalévá a prostupuje má nesmírně něžné a jemné obrysy, hladivě meditativní nádech a vzrušující pocit něčeho skutečně nového a neotřelého. V Nikol Bókové má česká jazzová i nezávislá hudební scéna velkou osobnost, která se nebojí jít za svými sny. (…)

Nahrávka vyšla u labelu Animal Music.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.