Němec & Puttnerová: PůlJablkoň

9. leden 2015

V páteční odpolední Mozaice Vás seznámíme s některými písničkami Půljablkoně. Duo vzniklo, když se ostřílený bard Michal Němec, který je neodmyslitelně spjat se skupinou Jablkoň a dalšími jejími odnožemi, setkal se subtilní a všestranně nadanou zpěvačkou Marií Puttnerovou.

Michal Němec zcela podlehl Marii Puttnerové, jejímu uhrančivému a jak sám říká, „křišťálově průzračnému hlasu, který se s nevšedním citem dál zušlechťuje“ a dostal velikou chuť s ní společně koncertovat. Protože je mužem činu a Marušce se jeho nápad také zamlouval, začali spolu loni pracovat na společném projektu, který nazvali Půljablkoň.

Do svého repertoáru oprášili a nově zpracovali starší písničky jablkoňské a k nim přidali nové. Pak je napadlo ty nejlepší písničky natočit na CD. Prostřednictvím croundfoundingu, oslovili své příznivce, aby finančně přispěli na natočení a výrobu jejich CD. Jejich příznivci rádi přispěli a ve výsledku nikdo nepřišel zkrátka.

Producentem nového alba se stal Václav Muller, o hudební režii se postarala znamenitá písničkářka Martina Trchová a krátce před Vánoci Půljablkoň odměnil všechny, kteří ho podpořili, novým a velmi zdařilým CD.

Půljablkoň je docela trefné pojmenování, protože na něm participují nejen jeho hlavní protagonisté Marie Puttnerová a Michal Němec, ale příležitostně též další členové Jablkoně: Petr Chlouba, hráč na bicí, vibrafon a klávesy, kytarista Martin Carvan, basista Rastislav Uhrík a Johny Jůdl, hráč na fagot.

Marie Puttnerová se na naší hudební scéně pohybuje už od útlého věku. Byla členkou židlochovického dětského sboru Skřivánek, spolupracovala se skupinou Cymbelín, baví ji zpívat jazzové a jiné nápadité, komerci na hony vzdálené songy; například z alba „I vši“, na kterém Tomáš Šenkyřík spolu s Tomášem Vtípilem uvedli zhudebněnou poezii Ivana Martina Jirouse.

V odpolední Mozaice zazní ukázky z těchto skladeb: Balada Chanuka, Náklad třaskavin, Jendou si spolu připijem, Come With The Beauty, Ej, horo, Obcházím, Stmívání, Hostina bláznů.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio