Nejhezčího Havla vysochala Stanislava Kavanová

12. leden 2015

Přes dvacet českých sochařů se zúčastnilo soutěže na vytvoření sochařských portrétů prezidenta, dramatika a spisovatele Václava Havla, profesora Antonína Holého a architekta Jana Kaplického. Výstava soutěžních prací je otevřena do 28. ledna v budově Akademie věd České republiky na Národní třídě v Praze.

Sochařský portrét se stal v minulých desetiletích zcela opomíjenou uměleckou disciplínou. Na neuspokojivou situaci v tomto oboru reagovalo v roce 2013 Sdružení sochařů Čech, Moravy a Slezska vyhlášením soutěže na portrét prezidenta a dramatika Václava Havla. První kolo soutěže nepřineslo zcela uspokojivé výsledky, a tak bylo vyhlášeno i kolo druhé.

A bylo rozšířeno o další zadání. Pokračování soutěže tak nezahrnovalo jen sochařský portrét Václava Havla, ale také portréty význačných osobností akademika Antonína Holého a architekta Jana Kaplického. S výsledky této sochařské soutěže se můžeme seznámit do 28. ledna v sále Akademie věd České republiky na Národní třídě v Praze.

První místo nebylo uděleno

Jako druhá se v soutěži o portrét Václava Havla umístila Stanislava Kavanová, pomyslnou třetí příčku obsadil Jakub Lipavský. Portrét Jana Kaplického se nejvíce líbil od Ladislava Janoucha, jako druhý skončil Adam Kovalčík. Portrét Antonína Holého se nejvíc povedl Tomáši Vejdovskému, za ním se umístil Ladislav Janouch a vítěznou trojici uzavírá Stanislava Kavanová.

Výstava skončí 28. 1. o den později budou práce odvezeny a vystaveny v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě, v březnu v Městském muzeu a galerii Hořice a v dubnu pravděpodobně v galerii v Trutnově. Vybrané portréty arch. Jana Kaplického budou jednorázově prezentovány na komponovaném večeru „Jan Kaplický dnes?“ ve vestibulu kina BioOko 14. 1.

Pro příští léta počítá Sdružení sochařů Čech, Moravy a Slezska s vypsáním soutěží na portréty Milady Horákové, Otto Wichterleho, Karla Kryla, Zuzany Navarové, Věry Čáslavské, malíře Rudolfa Dzurka či sochaře Mariuse Kotrby.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio