Na věky věků

3. srpen 2009

Ken Follet je čtenářům známý především díky svým špionážně laděným románům, přesto se jeho nejznámějším dílem stal historický román, a to hned dvakrát. V žebříčku nejprodávanější beletrie newyorského měsíčníku Publishing Trendsse se kniha Na věky věků ocitla v době vydání (2008) na prvním místě, stejně jako Pilíře země, které podobný úspěch slavily v roce 1989.

I v Čechách již knihy obdržely titul bestseller a jejich prodej láme rekordy. Obě díla spojuje historický středověký námět, anglické prostředí a městečko Kingsbridge s jeho obyvateli. Příběhy ale rozděluje 150 let, a proto vůbec není nutné kvůli Na věky věků číst nejdříve Pilíře země.

Základním motivem obou knih je život lidí okolo kingsbridgeské katedrály. Její stavba a rozšiřování ovlivňuje životy celého převorství. Dává práci mnoha řemeslníkům, místní přidružené kláštery obstarávají obchodní ruch, pečují o nemocné a starají se o duchovní život celého města. Román Na věky věků je zasazen do 14. století. Katedrála v Kingsbrigde již stojí a v jejím areálu dochází stále více k roztržkám mezi místnímu mnichy a jeptiškami. Zatímco jeptišky pečují o nemocné především na základě zkušeností a s citem, mniši trvají na poznatcích, které jsou mnohdy již zastaralé a neúčinné, ale získali je na lékařské fakultě.
Mužská nadřazenost a pýcha však vezme za své při konfrontaci s morovou nákazou. Mniši utíkají z města plného mrtvých a dočasnou převorkou se překvapivě stává představená ženského kláštera.

Ken Follett

Do osudu místních obyvatel se promítnou i vzdálené dvorské intriky. Smrt anglického krále a výběr nového pána kingsbridgeského panství změní osudový vztah hlavních postav. Caris, pozdější matka představená, a Merthin, vynikající stavitel, musejí mnohokrát volit mezi láskou a vlastními plány. Oba jsou nesmírně vášniví i ctižádostiví a stejně jako ostatní postavy se snaží naplnit životní sny. Někdo se chce stát rytířem, někdo lékařem, někdo třeba jen dobrou a milovanou manželkou.

Folletovo brilantní vypravěčství spočívá nejen v detailním zobrazení historických reálií, ale také v mozaice složitých lidských povah. Jeho postavy využívají všechny své dobré i špatné vlastnosti, někdo má úmysly zlé a někdo koná jen pro dobro ostatních. Lidé intrikují, jsou sobečtí i milosrdní, stateční i zbabělí, ale v době morové nákazy se ukazují jejich pravé tváře. Smrt je krutá a nevybíravá a ti, co přežijí, budou muset obnovit slávu a bohatství Kinsbridge bez ohledu na minulost. Život půjde dál a třeba se dočkáme dalšího pokračování...

Ken Follett, Na věky věků, překlad Libuše a Luboš Trávníčkovi, Knižní klub, Praha, 2009, 928 s.

autor: Pavlína Pelcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.