Na letní Letnou za Letní Letnou

21. srpen 2009

Kdo alespoň občas vyjde ze svého bytu, zapne televizi, rádio nebo čte noviny, tomu určitě nemohlo uniknout, že z pražských Letenských sadů se opět na pár dní stává doslova jeden velký cirkus. Koná se tu totiž už šestý ročník přehlídky s názvem Letní Letná, která každoročně přináší to nejnovější z nového cirkusu a divadla. A co nabízí tentokrát?

Předně to je opět 13 dní tance, pohybu, divadla, akrobacie, masek a vůbec všeho, co pořádnému cirkusu sluší. Od 19. do 31. srpna se na Letné odehraje na 90 představení, které sem přiváží téměř 30 českých i zahraničních uměleckých souborů z oblasti nového cirkusu. Samo označení "nový" je sice podle hlavního dramaturga festivalu Ondřeje Cihláře již poněkud neaktuální, neboť tento žánr má za sebou už dvacetiletou historii, ale nakonec prý i tentokrát zvítězila terminologická tradice. Ať už je pravda kdekoli, hlavní je, že "cirkus bude".

Letenské trojhvězdí

Atelier Lefeuvre & André (Francie) - La Serre / Skleník

Oproti předchozím ročníkům festivalu letos jeho organizátoři nelákají pouze na jednu hlavní hvězdu, ale rovnou na celé "trojhvězdí". Tímto označením mají na mysli trojici francouzských souborů, které dnes v oblasti nového cirkusu patří ke světové špičce. Všechny je sice spojuje společný původ, ale zároveň tu bude každý zastupovat jinou generaci i jiný koncept cirkusového umění.

Prvním z nich je dvoučlenný soubor, který si říká Atelier Lefeuvre & André. V Praze se chystají představit svou unikátní třicetiminutovou klauniádu zvanou La Serre (Skleník). Představení pozve všechny příchozí do - jak už název napovídá - improvizovaného skleníku, kde už na ně budou čekat dva blázniví zahradníci, trávník, trakař, kytky a především spousta momentů nutících k smíchu i jisté nostalgii. Představení se odehraje každý den od 22. do 26. srpna, a protože stan, v němž se inscenace odehrává, je kapacitně velmi omezen, rozhodli se pořadatelé zařadit Skleník každý den hned třikrát.

Dalším představitelem francouzského cirkusu je soubor Le Boustrophédon, pro nějž bude vystoupení na Letné českou premiérou. Jejich hra Court-miracles (Zázračný dvůr) zavede diváky do poněkud neveselého prostředí nejmenovaného vojenského lazaretu v nejmenované válce. Onu pochmurnou atmosféru však dokáže důstojně kompenzovat úsměvnými a někdy až absurdními momenty, díky nimž divák může aspoň na chvíli zapomenout na válečné hrůzy, které celou scénu implicitně obklopují.
Scénář celého představení poskytuje souboru nejen dostatek prostoru pro to, aby zde mohli předvést své skvělé cirkusové kreace, ale zahrnuje v sobě také práci s loutkami, které jsou tu bez nadsázky plnohodnotnými protějšky živých herců. Hra vznikla před dvěma lety, poté, co soubor Le Boustrophédon uspořádal v pásmu Gazy několik představení pro děti postižené tamním konfliktem. Dodnes s touto hrou slaví úspěchy po celém světě, neboť válka je (bohužel) téma velmi dobře srozumitelné pro všechny kultury. Vy ji nyní můžete vidět i na Letné, kde se odehraje ve dnech od 27. do 31. srpna.

Le Boustrophédon (Francie) - Court-Miracles
0:00
/
0:00

Třetím, a patrně i nejvyzdvihovanějším zástupcem francouzského trojhvězdí je Cirque Trottola, který mohli návštěvníci Letní Letné vidět už před třemi lety. Tento soubor patří mezi průkopníky nového cirkusu a dodnes i ke špičce ve svém oboru.
Letos u nás představí svůj nejnovější kus nazvaný Volchok. Jde o hru plnou emocí, magie a tajemství, vyprávějící příběh s nám všem známou zápletkou, ale nevídaným závěrem. Vidět ji můžete hned osmkrát, 20. srpnem počínaje.

Cirque Trottola (Francie) - Volchok

Nový cirkus domácí výroby

Rostislav Novák / SKUTR - La Putyka

Z českých souborů tu bude možné spatřit například proslulou improvizační formaci VOSTO5, jihlavský T.E.J.P. , herce z DAMU či relativně čerstvý projekt La Putyka od autora Rosti Nováka. Ten v něm podle slov Ondřeje Cihláře dokonale vystihuje "atmosféru české putyky a pivního prostředí", čímž náležitě odlišuje český nový cirkus od toho tradičního, "středomořsky" (a tedy spíše vinařsky) laděného. Mimo to vše se ale můžete těšit i na artisty z Circusu Sacra, balancující v mlýnských kolech, ohnivou show cirkusu Garuda, "řidičské" představení Divadla Bufet a mnohé další. Program přehlídky samozřejmě myslí i na rodiny s dětmi, jimž vyhradil především dopolední a raně odpolední představení. Ta uvedou mj. soubory jako Buchty a loutky, Kašpárek v rohlíku, Bilbo compagnie a jiné.

Prostor pro vás

Circus Sacra - Lazy Varieté

Kromě samotných představení bude na Letné připraven i doprovodný program, který budou tvořit dva exkluzivní tematické workshopy (akrobacie na visutých hrazdách a akrobacie na gymnastickém kole), dětské dílny či hudební večery v baru Čistá krása. Letos poprvé však přehlídka skýtá šanci také pro mladé či amatérské umělce, kteří budou moci prezentovat své umění v rámci tzv. Open stage. Té budou patřit hned čtyři večerní časy, dva ve středu 26. srpna a dva v sobotu 29. srpna, a vítán je tu prý opravdu každý...

Další informace

Vstupenky na představení souborů Cirque Trottola a Le Boustrophédon a večery projektu La Putyka jsou již v prodeji v síti Ticketpro, ostatní jsou k dispozici od 17. srpna v pokladně na místě
- ceny vstupenek na místě: Cirque Trottola: 450 Kč, Le Boustrophédon: 350 Kč, Atelier Lefeuvre & André: 190 Kč - k sezení, 150 Kč - k stání, La Putyka: 280 Kč, VOSTO5: 150 Kč, ostatní představení pro dospělé: 150 Kč; dětská představení: 60 Kč, rodinná představení: 60 Kč. Voucher na 10 dětských představení: 500 Kč
- pokladna: od 19. do 31.srpna: 10 - 22 hod. Tel.: 731 333 761 nebo 777 606 013 (pozor, v oblasti je slabý mobilní signál), e-mail: ticket@letniletna.cz
- místo konání: Letenské sady - prostor mezi Hanavským pavilonem a Kramářovou vilou
- aktuální dopravní spojení: nejbližší zastávka: tramvaj Špejchar: 15, 25, 26 (tyto linky jedou pouze ze směru od Letenského náměstí), X1 (z Hradčanské), pak 3 minuty pěšky, nejbližší stanice metra: Hradčanská, pak 8 minut pěšky
- pořadatelé: Společnost Gaspard, o.s., za podpory Hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Městské části Praha 7 a pod záštitou primátora hl. m. Prahy Pavla Béma
- web: www.letniletna.cz

autor: Lucie Černá
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.