Muzeum studené války v Berlíně

27. leden 2012

Ačkoli Berlínská zeď padla před 22 lety, metropole dodnes postrádá důstojný památník obětí rozdělení Německa. Dočká se jej nejdříve za 3 roky, kdy by mělo na proslulém místě Checkpoint Charlie vzniknout Muzeum studené války. Do té doby tam bude stát infostánek.

Říká se mu „Black box“, je z tenkého dřeva a tak trochu připomíná dílko kutila po návštěvě supermarketu se stavebním materiálem. Přesto je to ohromný krok kupředu ve zdlouhavých a stagnujících debatách, jak co nejdůstojněji připomenout studenou válku a její oběti, a to v mezinárodním kontextu.

Nikde nebyla studená válka natolik „horká“ jako v Berlíně. Jejím centrem se stala křižovatka ulic Zimmer- a Friedrichstraße, která vstoupila do historie jako Checkpoint Charlie. Právě zde čeká na zájemce „Black Box“, jakýsi předskokan muzea studené války.

Checkpoint Charlie, kdysi ústřední dějiště konfrontace Východu a západu, kde proti sobě v říjnu 1961 stanuly sovětské a spojenecké tanky, je dnes frekventované místo, kudy proudí statisíce turistů a kde obchodníci prodávají čepice sovětských vojáků, matriošky a další suvenýry. A kde se můžete vyfotit před bílým kontrolním stanovištěm, což je pochopitelně atrapa.

Originální domek byl odmontován rok po pádu zdi a nachází se v muzeu spojenců. Také soukromá expozice „Dům u Checkpoint Charlie“ je spíše turistickou atrakcí než důkladně propracovanou historickou dokumentací. To by se konečně mohlo změnit. Černé provisorium by mělo nejdříve v roce 2015 vystřídat muzeum, jehož cílem je podat svědectví o celé epoše studené války, od vítězství protihitlerovské koalice v Evropě přes překvapivě rychlé odcizení, vzájemné jaderné hrozby, opatrné uvolnění situace až po zhroucení komunistických diktatur.

Epilog expozice má ilustrovat fakt, že studená válka zdaleka není překonána, jak ukazuje například rozdělení Koreje a konfrontace mezi Ruskem a Čínou na jedné straně a USA na straně druhé.

Prozatím se ale návštěvníci budou muset spokojit s pavilonem, ve středu černého boxu bude bílá mapa města, která poslouží jako promítací plátno. Kolem projekční plochy se budou tyčit čtyři pilíře, symbolizující čtyři mocnosti spojené se staronovou metropolí od konce druhé světové války. Black Box přišel na 120 tisíc eur, které pocházejí z majetku bývalých stranických organizací NDR.

Za pavilonem má vyrůst i kino a vystaveny by měly být také části zdi i dva tanky, pokud budou peníze stačit. Po otevření muzea by měl kubus najít nové využití jako mobilní stánek pro medializaci jiných témat.

autor: zis
Spustit audio