Můj osudný dotazník

28. únor 2018

Večer na téma s datem 28. 2. připomíná spisovatele, básníka, esejistu, překladatele a dlouholetého předsedu mezinárodního PEN klubu Jiřího Grušu. A to jednak ukázkami z jeho díla, ale také rozhovory s jeho přáteli a blízkými. Poslouchejte on-line do 31. března 2018.

V roce 1978 byl Jiří Gruša vazebně stíhán pro pobuřování za vydání svého románu Dotazník aneb modlitba za jedno město a přítele. Tehdy také podepsal Chartu 77 a v roce 1981 založil s Ludvíkem Vaculíkem samizdatovou edici Petlice. V té době získal literární stipendium do USA, odkud mu však nebylo dovoleno se vrátit a bylo mu odebráno čs. státní občanství. Po vynucené emigraci se do vlasti vrátil až po roce 1989. Působil jako náš velvyslanec v Německu a Rakousku, v roce 2005 se stal na čtyři roky ředitelem prestižní Diplomatické akademie ve Vídni.

Jiří Gruša vydal po roce 1990 několik knih, z nichž snad největší pozornost vzbudila brilantní esej Beneš jako Rakušan. Gruša v ní mj. píše:

Beneš je česká záhada. A možná že také proto jeho sedmý hradčanský nástupce zákon o jeho zásluhách ještě nepodepsal. Neboť jestli se zasloužil o stát, neuměl ho ustát.
Jiří Gruša

Večer na téma nabízí rozhovor s manželkou, paní Sabinou Grušovou, na svého přítele vzpomíná dramatik Milan Uhde, Grušův vztah k české hudbě – zejména Smetanovi a Janáčkovi – připomíná muzikolog Miloš Štědroň. Uslyšíme také rozhovor s Jiřím Grušou. 

Pořad připravila a uvádí Olga Jeřábková.
Natočeno v roce 2012.

autoři: Olga Jeřábková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio