Můj kapitál mi umožňuje uspořádat svět. Do Divadla na Vinohradech se vrací Návštěva staré dámy

4. září 2019

Příběh o společnosti, která iluzi prosperity obětuje základní hodnoty, se rozhodli zinscenovat na začátku nové sezony v Divadle na Vinohradech. Hru Návštěva staré dámy Friedricha Dürrenmatta zrežíroval Jan Burian, který do hlavních rolí obsadil Dagmar Havlovou Veškrnovu a Tomáše Töpfera.

Do hospodářsky upadajícího města Güllen se vrací miliardářka Klára Zachanassianová. Zadlužení občané k ní upínají své naděje s tím, že jim slavná rodačka, kterou před léty z města vyhnali kvůli špatné pověsti, může pomoci navrátit prosperitu a pozvednout životní úroveň. Otázka ale je, co za to? Klára Zachanassianová nechce nic víc a nic míň, než aby obyvatelé Güllenu obětovali život jejího vrstevníka a bývalého milence Illa, který svou zradou zapříčinil její hanbu. Podle dramaturga Jana Vedrala překročila hra rámec doby svého vzniku a její obsah se aktuálně otevírá i v nových společenských konstelacích.

Návštěva staré dámy

Obec, tedy městečko Güllen, které reprezentuje obecně společenství lidí, je postavena před velké mravní pokušení, a tedy zda je schopna a ochotna obrátit naruby své hodnoty pod příslibem toho, že zbohatne. Osudovým prvkem v tom všem je miliardářka Klára Zachanassianová, která do zničeného města přichází s lákavou nabídkou a tedy, že si za miliardu koupí spravedlnost.

Návštěva staré dámy

Stojí naše směřování k blahobytu na mravních základech, nebo necháváme naším mravním přesvědčením otáčet? Ptá se Jan Vedral a dodává citaci ze hry, kterou pronáší Klára Zachanassianová: „Můj kapitál mi umožňuje uspořádat svět. Svět ze mě udělal děvku, já z něj udělám bordel.“

Návštěva staré dámy

A jaký obraz o současné společnosti by prostřednictvím své inscenace chtěl divákům vinohradského divadla podat režisér Jan Burian? „Nejpozoruhodnější je obraz celé obce a jejího jednání. A to zajímá, zdá se, nejen mě, ale i ostatní herce souboru."

Spustit audio